Koινά ενδιαφέροντα και εμπειρίες είναι συνήθως οι πρώτοι πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχτεί μια φιλία και οι επιστήμονες θέτουν ακόμα έναν παράγοντα που μας φέρνει κοντά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, οι φίλοι που ταίριαξαν αμέσως μοιράζονται και μια σχεδόν πανομοιότυπη μυρωδιά.

Η έρευνα, αν και μικρή, επισημαίνει μια απλή διαπίστωση σύμφωνα με τους ερευνητές: η όσφρηση δεν αποτελεί βασικό εργαλείο μόνο για τους σκύλους, αλλά χρησιμοποιείται ασυνείδητα και από τους ανθρώπους στις κοινωνικές τους επαφές και παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ’ όσο φανταζόμαστε.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο κριτήριο για να κρατηθεί μια μακρόχρονη φιλία, ωστόσο «υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια συμβολή της όσφρησης στη διαμόρφωση μιας φιλίας», σημειώνει η δρ. Valentina Parma, ερευνήτρια στο Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell στη Φιλαδέλφεια, η οποία εξέτασε τα ευρήματα και συνεχίζει λέγοντας ότι «τείνουμε να μη δίνουμε μεγάλη σημασία στην αίσθηση της όσφρησης παρόλο που εξετάζουμε προληπτικά την όραση και την ακοή».

Οι μυρωδιές που οδηγούν στο «κλικ»

Η μελέτη συμπεριέλαβε 20 φιλικά ζευγάρια που επιλέχθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα άτομα έδωσαν ένα δείγμα της οσμής του σώματός τους, φορώντας για τις ανάγκες της μελέτης ένα μπλουζάκι για δύο συνεχόμενες νύχτες – αφού χρησιμοποίησαν μόνο ένα σαπούνι, που παρείχε η μελέτη, και κανένα άλλο προϊόν στο σώμα τους. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια ηλεκτρονική «μύτη» για να αναλύσει τις μυρωδιές από τα μπλουζάκια.

Διαπιστώθηκε ότι η οσμή κάθε συμμετέχοντα ήταν αρκετά όμοια με εκείνη των φίλων του που ταίριαζαν παρά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες της έρευνας.

Σε ένα άλλο, ξεχωριστό πείραμα που συμπεριέλαβε 17 αγνώστους, η ηλεκτρονική «μύτη» μπόρεσε να προβλέψει με ακρίβεια 71% ποια άτομα θα ταίριαζαν κατά τη διάρκεια ενός μη λεκτικού παιχνιδιού. Όσοι δηλαδή παρουσίαζαν παρόμοιες μυρωδιές είχαν περισσότερες πιθανότητες να ταιριάξουν φιλικά.

Η σημασία των ευρημάτων

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή και σε περιπτώσεις εκτός των ανθρώπινων σχέσεων. Η δρ. Valentina Parma επισημαίνει ότι οι θεραπείες που βασίζονται στις μυρωδιές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των κοινωνικών διαταραχών που παρατηρούνται στη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Στη δική της έρευνα, διαπίστωσε ότι όταν τα παιδιά με αυτισμό εκτέθηκαν στο άρωμα της μητέρας τους, ήταν καλύτερα σε θέση να μιμηθούν τις πράξεις των άλλων – μια κοινωνική ικανότητα που συχνά είναι μειωμένη στον αυτισμό.

Άλλωστε, η σημασία της όσφρησης στη διαμόρφωση των σχέσεων αποδεικνύεται και από την πρώτη πιο σημαντική σχέση στη ζωή μας, τη σχέση βρέφους και μητέρας. Ένα νεογνό έχει περιορισμένη όραση και αναγνωρίζει τη μυρωδιά της μητέρας και του μητρικού της γάλακτος και την προτιμά.

Εν τέλει, αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση μιας φιλίας, όπως οι αξίες και οι πεποιθήσεις, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να απορρίψουμε τη δύναμη της όσφρησης να δένει τους ανθρώπους, ερωτικά και φιλικά.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Ανοσμία: Η βιταμίνη που μπορεί να επαναφέρει την όσφρηση

Πόσο καλά «πιάνει» η μύτη σας; Δείτε από ποια νόσο κινδυνεύετε κατά 50% λιγότερο