Ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Infectious Diseases» και αναφέρει ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έσωσαν περίπου 19,8 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κατά το πρώτο έτος του προγράμματος εμβολιασμού, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότεροι θάνατοι εκτιμάται ότι αποτράπηκαν λόγω των εμβολίων που έγιναν σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος (12,2 εκατομμύρια). Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν περίπου 600.000 θάνατοι, εάν είχε επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για εμβολιασμό του 40% του πληθυσμού κάθε χώρας έως το τέλος του 2021 – κάτι που δεν υλοποιήθηκε τελικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Όλιβερ Γουάτσον του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για 185 χώρες. Με βάση τη μελέτη μαθηματικής μοντελοποίησης, χάρη στα εμβόλια μειώθηκαν κατά 63% οι θάνατοι που αλλιώς θα είχαν συμβεί (31,4 εκατομμύρια).

Το 79% των θανάτων που αποτράπηκαν (15,5 εκατομμύρια), αποδίδονται στην άμεση προστασία των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσησης, ενώ το υπόλοιπο 21% (4,3 εκατομμύρια θάνατοι) χάρη στην έμμεση προστασία των εμβολίων λόγω κυρίως της μειωμένης μετάδοσης του κορωνοϊού.

lancet

«Εκατομμύρια ζωές σώθηκαν επειδή τα εμβόλια έγιναν διαθέσιμα παντού»

«Τα ευρήματα μας παρέχουν την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση μέχρι σήμερα σχετικά με την αξιοσημείωτη παγκόσμια επίπτωση που ο εμβολιασμός είχε στην πανδημία Covid-19», δήλωσε ο Γουάτσον. Πρόσθεσε πάντως ότι «εκατομμύρια ζωές πιθανώς σώθηκαν επειδή τα εμβόλια έγιναν διαθέσιμα παντού, άσχετα με τον πλούτο μιας χώρας. Όμως περισσότερα θα μπορούσαν να είχαν γίνει. Αν οι στόχοι που είχε θέσει ο ΠΟΥ είχαν επιτευχθεί, εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να είχε σωθεί περίπου η μία στις πέντε ζωές που χάθηκαν λόγω Covid-19 στις χώρες χαμηλού εισοδήματος».

Από τότε που ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού (8 Δεκεμβρίου 2020), μέχρι σήμερα σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού (66%) έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση. Ωστόσο, στόχος του ΠΟΥ ήταν να εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022. Παρά την ευρεία κλίμακα των εμβολιαστικών προγραμμάτων, πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγο κορωνοϊού παγκοσμίως.

lancet1
lancet2
lancet3

Ειδήσεις σήμερα:

Διαφωνεί ο Μόσιαλος για την 4η δόση – «Η εισήγηση δεν έχει την αναγκαία επιστημονική τεκμηρίωση»

Βρέθηκε στη Γουαδελούπη βακτήριο «γίγας»: Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού και πιάνεται με τσιμπιδάκι

Καθηγητής Χρηστάκης: Είμαστε στη δεύτερη φάση της πανδημίας, από το 2024 θα μιλάμε για την μετά κορωνοϊό εποχή