Μια νέα συνδυαστική θεραπεία κατά του καρκίνου θα μπορούσε σύντομα να διατίθεται και να περιέχει έναν φυτικό ιό και ένα αντίσωμα που ενεργοποιεί τα κύτταρα φονείς του ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνοντας και τις υποτροπές. Τη θεραπεία σχεδίασαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Nano Letters.

Σε ζωικά μοντέλα με καρκίνο παχέος εντέρου η συνδυαστική θεραπεία εξουδετέρωσε τους όγκους και πρόλαβε την επανεμφάνισή τους, γεγονός που αύξησε κατά 100% το ποσοστό επιβίωσης. Η θεραπεία οδήγησε επίσης σε αύξηση της επιβίωσης σε ζωικά μοντέλα με μελάνωμα.

Η υπό μελέτη θεραπεία ενεργοποιεί τα φυσικά κύτταρα φονείς του οργανισμού, ο ρόλος των οποίων είναι να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα – καθώς «επιτίθενται» δε απελευθερώνουν αντιγόνα που το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει και να παράξει αντισώματα εναντίον τους.

Το πρόβλημα κατά τους ερευνητές, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά φυσικά κύτταρα φονείς στο περιβάλλον των καρκινικών όγκων, ενώ όσα εδράζονται στους όγκους δεν είναι τόσο αποτελεσματικά δεδομένου ότι τα καρκινικά κύτταρα εκκρίνουν μόρια που τα εξουδετερώνουν.

Η υπό μελέτη θεραπεία προσπαθεί να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα χρησιμοποιώντας δύο βασικά «συστατικά»:  τον ιό CPMV (Cowpea mosaic virus), έναν φυτικό ιό που προσβαλλει λαχανικά, αλλά είναι ακίνδυνος για ανθρώπους και ζώα και το αντίσωμα anti-4-1BB. Ο μεν φυτικός ιός έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να προσελκύει τα κυτταρα φυσικούς φονείς στο μικροπεριβάλλον του όγκου, ενώ το αντίσωμα anti-4-1BB προσδένεται με υποδοχείς σε αυτά τα κύτταρα και τα επαναφέρει από την κατάσταση της ανοσοκαταστολής.

«Με μια συνδυαστική θεραπεία, βελτιώνουμε σημαντικά την απόκριση στον καρκίνο», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Nicole Steinmetz, καθηγήτρια νανομηχανικής και διευθύντρια του Κέντρου NanoImmunoEngineering στη Σχολή Μηχανικής Jacob του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Ο καρκίνος επιτίθεται στον οργανισμό μέσω πολλαπλών οδών. Επομένως όταν και εμείς στοχεύουμε σε πολλαπλά μονοπάτια συνδυάζοντας θεραπευτικούς παράγοντες, έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» συνεχίζει.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η μέθοδος που δοκιμάζουν βασίζεται στα πλεονεκτήματα διαφορετικών στρατηγικών που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταστρέφουν τους όγκους και προλαμβάνουν την επανεμφάνισή τους.

Οι ερευνητές δοκίμασαν αρχικά τη συνδυαστική θεραπεία σε ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου. Το θεραπευτικό σχήμα περιελάμβανε μία εβδομαδιαία ένεση του φυτικού ιού  και δύο εβδομαδιαίες ενέσεις του αντισώματος. Οι ενέσεις χορηγήθηκαν στην κοιλιά των πειραματόζωων επί τρεις εβδομάδες. Όλα τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η συνδυαστική θεραπεία παρουσίασαν πλήρη εξάλειψη του όγκου και 90 ημέρες επιβίωση. Όταν αυτά τα ποντίκια εκτέθηκαν εκ νέου στον καρκίνο του παχέος εντέρου, τυχόν νέοι όγκοι εξαλείφθηκαν επίσης και όλα τα ποντίκια επέζησαν. Οι ερευνητές εξέτασαν τον φυτικό ιό ως μεμονωμένη θεραπεία και όταν φάνηκε ότι είναι δραστικός, δοκίμασαν τη συνδυαστική θεραπεία με το αντίσωμα που φάνηκε ακόμη πιο αποτελεσματική.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ποντίκια απέκτησαν ανοσολογική μνήμη, γεγονός που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα «θυμάται» τα καρκινικά κύτταρα και τους επιτίθεται αυτόνομα όταν ο καρκίνος επανεμφανίζεται.

Η συνδυαστική θεραπεία φάνηκε αποτελεσματική και σε πειραματόζωα με μελάνωμα, αν και τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα σύμφωνα με τους ερευνητές, αφορούσαν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές προσδοκούν ότι η συνδυαστική θεραπεία τους θα θέσει τις βάσεις για ένα αντικαρκινικό εμβόλιο.

Διαβάστε ακόμη

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η εξέταση που σώζει ζωές

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η ρομποτική χειρουργική δίνει λύσεις σε μεγαλύτερους ασθενείς

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης σε νεαρή ηλικία