Αυξημένο κίνδυνο άνοιας διατρέχουν όσοι παρουσιάζουν τουλάχιστον δυο από τις ακόλουθες νόσους: διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας

Συγκεκριμένα είναι διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας για τους ασθενείς με τουλάχιστον δυο παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 2 και καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επομένως εστιάζοντας στην πρόληψη του διαβήτη και των καρδιαγγειακών συμβαμάτων επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και η πρόληψη της άνοιας σύμφωνα με την μετά-ανάλυση από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & Dementia.

Οι καρδιομεταβολικές νόσοι όπως ο διαβήτης τύπου 2 , η ισχαιμία του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια και η κολπική μαρμαρυγή είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση άνοιας. Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν τον κίνδυνο νόσησης με άνοια για όσους παρουσιάζουν πάνω από μία από τις παραπάνω νόσους ταυτόχρονα.

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τη σουηδική εθνική μελέτη για τη γήρανση σε συνολικά 2.500 υγιή άτομα, χωρίς άνοια, ηλικίας άνω των 60 ετών που ζουν στο Kungsholmen στη Στοκχόλμη (στο νησί Kungsholmen βρίσκεται το Δημαρχείο της Στοκχόλμης στου οποίου την αίθουσα δεξιώσεων διεξάγεται η ετήσια τελετή των Βραβείων Νόμπελ).

Στην έναρξη της έρευνας η κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε βάσει των ιατρικών αρχείων και της κλινικής τους εξέτασης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί δώδεκα χρόνια με ιατρικές εξετάσεις και γνωστικά τεστ ώστε να εντοπιστούν τυχόν αλλαγές στην γνωστική ικανότητα και την εξέλιξη της άνοιας.

Η παρουσία περισσότερων από μία καρδιομεταβολικών νόσων επιτάχυνε την γνωστική έκπτωση και διπλασίασε τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, επισπεύδοντας κατά δύο χρόνια την εξέλιξή τους. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των συνυπαρχουσών νόσων τόσο μεγαλύτερο και το μέγεθος του κινδύνου.

Ο πιο επικίνδυνος συνδυασμός συννοσηροτήτων ήταν βάσει της έρευνας, αυτός του διαβήτη – καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη – καρδιαγγειακή νόσου – εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στους κάτω των 78 ετών.

Τα άτομα με μια μόνο καρδιομεταβολική νόσο ωστόσο δεν είχαν εξίσου μεγάλο κίνδυνο νόσησης με άνοια. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται όταν συνυπάρχουν τουλάχιστον δυο νόσοι, οπότε η άνοια μπορεί να προληφθεί με την πρόληψη της εκδήλωσης της δεύτερης νόσου,, ιδιαίτερα στα άτομα μέσης ηλικίας π.χ. κοντά στα 60.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διερευνήσουν τον μηχανισμό που οδηγεί αυτή τη συσχέτιση, εξετάζοντας την επίδραση γενετικών παραγόντων και χρησιμοποιώντας μεθόδους απεικόνισης εγκεφάλου για να διαπιστώσουν πώς οι καρδιομεταβολικές νόσοι μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο.

Διαβάστε ακόμη

Επτά συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας – Και σώζουν την καρδιά