Μία σημαντική ανακάλυψη, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) έκανε πρόσφατη μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ENDO 2022, το ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινικής Εταιρείας της Ατλάντα.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε τη νέα μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει μία ορμόνη, η αυξητική, που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του ήπατος των ανθρώπων που υποφέρουν από ΜΑΛΝΗ, καθώς μειώνει το λίπος και τη φλεγμονή του ήπατος.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια, Laura Dichtel, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, οι δύο παράγοντες κινδύνου για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είναι ο διαβήτης και η παχυσαρκία, οι οποίοι «γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εγκεκριμένες θεραπείες από τον FDA για τη νόσο, η απώλεια βάρους είναι η μόνη αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης. Το να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αυξητική ορμόνη μπορεί να βελτιώσει το ηπατικό λίπος και τη φλεγμονή σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπαος θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων, στοχευμένων θεραπειών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΜΑΛΝΗ δεν αποτελεί ένα εξεζητημένο πρόβλημα, αλλά αντιθέτως αφορά στο 25% των ανθρώπων παγκοσμίως. Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (ΜΑΣΗ) είναι η πιο σοβαρή μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, που συχνά στην καθομιλουμένη λέγεται «λιπώδες ήπαρ». Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του ήπατος και βλάβη των ηπατικών κυττάρων και συχνά συνοδεύεται από ηπατική ίνωση. Σοβαρή ίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίρρωση ή ηπατική ανεπάρκεια, προκαλώντας την ανάγκη για μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν τα πιθανά οφέλη της αυξητικής ορμόνης στην αντιμετώπιση της ΜΑΛΝΗ, καθώς είναι γνωστό ότι αυτή η ορμόνη μειώνει το σωματικό λίπος και τη φλεγμονή. «Γνωρίζουμε ότι το υψηλότερο σωματικό βάρος σχετίζεται με σχετικά χαμηλότερα επίπεδα αυξητικής ορμόνης και υψηλότερα ποσοστά ΜΑΛΝΗ και ΜΑΣΗ», είπε η Δρ Dichtel. «Θέλαμε να μάθουμε αν η χορήγηση αυξητικής ορμόνης σε κατά τα άλλα υγιείς ενήλικες με παχυσαρκία και μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος θα βελτίωνε το ηπατικό λίπος, τη φλεγμονή και την ίνωση».

Με στόχο να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν 41 συμμετέχοντες, στους οποίους χορηγήθηκε είτε αυξητική ορμόνη, είτε ένα εικονικό φάρμακο για μια περίοδο 6 μηνών σε μια τυχαιοποιημένη, «τυφλή» μελέτη. Μετρώντας συνδυαστικά τη φλεγμονή του ήπατος και της ίνωσης με μαγνητική τομογραφία, η ομάδα μελέτης ανακάλυψε ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν την αυξητική ορμόνη σημείωσαν βελτίωση στα επίπεδα ηπατικού λίπους, σε αντίθεση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο. Καλύτερα αποτελέσματα έδωσαν, επιπλέον, τα τεστ ηπατικής λειτουργίας και οι δείκτες φλεγμονής της ίδιας ομάδας. Τέλος, η αυξητική ορμόνη έδειξε να απορροφάται καλά από τον οργανισμό, χωρίς να προκύπτει ανησυχία για την υγεία.

«Η εν λόγω έρευνα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ορμόνες μας επηρεάζουν τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», κατέληξε η Δρ Dichtel. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς δείχνουν ότι η ενίσχυση της αυξητικής ορμόνης στο σώμα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος σε ασθενείς με τη νόσο».

Διαβάστε ακόμη:

Λιπώδες Ήπαρ: Έρευνα αποκαλύπτει πόσο απειλεί το καρδιαγγειακό σύστημα

Λιπώδες ήπαρ σε άτομα χωρίς πρόβλημα βάρους – Έρευνα αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνο είναι

Ήπαρ: Αυτή είναι η πιο συχνή βλάβη του – Αφορά το 25% του πληθυσμού