Ένα φάρμακο αναισθησίας που χρησιμοποιείται στη διάρκεια του χειρουργείου  μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών υποστηρίζει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Euroanaesthesia, το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαικής Εταιρίας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Φροντίδας στο Μιλάνο.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις καλό είναι να γνωρίζουν ότι ένα κοινό αναισθητικό φάρμακο που χρησιμοποιείται στις επεμβάσεις ενδέχεται να καταστήσει την αντισύλληψη που λαμβάνουν λιγότερο αποτελεσματική και να τις θέσει σε κίνδυνο μια ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Πρόκειται για την σουγκαμμαντέξη (sugammadex) μια τροποποιημένη γάμα κυκλοδεξτρίνη, η οποία είναι ένας εκλεκτικός παράγοντας δέσμευσης μυοχαλαρωτικών. Συνήθως χορηγείται προς το τέλος της επέμβασης με σκοπό την αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού και την «αφύπνιση» του ασθενούς από τη νάρκωση.

Η σουγκαμμαντέξη είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με την ορμόνη προγεστερόνη, επομένως μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των ορμονικών αντισυλληπτικών συμπεριλαμβανομένου του χαπιού μόνο με προγεστερόνη, του συνδυαστικού χαπιού, του κολπικού δακτυλίου και των εμφυτευμάτων και ενδομητρικών συσκευών.

Οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν την ενημέρωση των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας για τον κίνδυνο να αποτύχει η αντισυλληπτική τους μέθοδος και είτε να ακολουθήσουν τις οδηγίες του φύλλου οδηγιών του αντισυλληπτικού τους χαπιού για την περίπτωση που ξεχάσουν μια δόση, είτε να χρησιμοποποιήσουν ακόμη μια μέθοδο αντισύλληψης για επτά μέρες. Πρακτικά όμως όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν εφαρμόζονται αξιόπιστες μέθοδοι για τον εντοπισμό των γυναικών και οι οδηγίες δεν δίνονται, τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και σε άλλες χώρες.

Για να διερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα οι Δρ Neha Passi, Δρ Matt Oliver και συνεργάτες από το τμήμα αναισθησιολογίας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομειών του Λονδίνου (University College London Hospitals NHS Foundation Trust) έκαναν έρευνα σε αναισθησιολόγους και ιατρικό προσωπικό (150 άτομα εκ των οποίων 82 αναισθησιολόγοι) αναφορικά με την χρήση σουγκαμμαντέξης και την ενημέρωση των ασθενών αναπαραγωγικής ηλικίας για τον πιθανό κίνδυνο να παρεμποδίσει την δράση της αντισυλληπτικής μεθόδου που λαμβάνουν.

Το 94% των 82 αναισθησιολόγων που απάντησαν είπαν ότι γνώριζαν τον κίνδυνο αποτυχίας της αντισύλληψης. Το 70% των ερωτηθέντων είπε ότι δεν συζητούν για τη σουγκαμμαντέξη  με τους ασθενείς τους. Σε 234 ασθενείς χορηγήθηκε σουγκαμμαντέξη κατά τις έξι εβδομάδες της έρευνας. Οι 48 από τις ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο θα έπρεπε να είχαν λάβει συμβουλές σχετικά με τους κινδύνους αποτυχίας της αντισυλληπτικής μεθόδου που ακολουθούσαν. Ωστόσο, δεν υπήρχε τέτοια καταγραφή στις ιατρικές σημειώσεις καμίας από τις 48 γυναίκες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προκαλεί ανησυχία η απουσία ενημέρωσης των ασθενών για την ανεπιθύμητη δράση της σουγκαμμαντέξης και παρότι η έρευνά τους περιορίστηκε σε ένα νοσοκομείο,εντούτοις δεν αποκλείουν να καταλήξουν σε παρόμοιες διαπιστώσεις και σε άλλα νοσοκομεία.

Για το λόγο αυτό έχουν ήδη δημιουργήσει ένα φυλλάδιο ενημέρωσης των ασθενών και προγραμμάτισαν αναλόγως το ηλεκτρονικό αρχείο των ασθενών ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τις γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο και θα πρέπει να ενημερώνονται.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η σουγκαμμαντέξη είναι το μόνο γνωστό φάρμακο αναισθησίας με αυτή τη δράση.

Διαβάστε επίσης

Αντισυλληπτικά: Τα φάρμακα που μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους

Αντισυλληπτικά χάπια: Είναι τα υπέρ περισσότερα από τα κατά;