Στα 78 έχουν φτάσει τα επιβεβαιώμενα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία, σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν επτά νέα περιστατικά.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα σε Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.

Έκδηλη είναι η ανησυχία στη Βρετανία για την απότομη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Από μέρα σε μέρα οι λοιμώξεις της ασθένειας σχεδόν διπλασιάζονται, ενώ εκφράζονται φόβοι μήπως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κλίνες για τους φορείς της νόσου.

Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού υπουργείου Υγείας, που επικαλείται η Daily Mail, τα νοσοκομεία μπορεί να μην διαθέτουν τις απαιτούμενες δομές σε περίπτωση έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων στη Γηραιά Αλβιόνα.

Δεδομένου ότι τα κρούσματα εισάγονται σε ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης, οι απαιτήσεις σε περίπτωση ανόδου των περιστατικών πιθανόν να δημιουργήσουν μια δυσμενή κατάσταση στο NHS.

Όπως γίνεται γνωστό από τις ίδιες πηγές, το βρετανικό σύστημα υγείας έχει χώρο για 50 περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, οι Βρετανοί υγειονομικοί διατρανώνουν ότι υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την εξάπλωση της ασθένειας.

Η Daily Mail, επικαλούμενη ακόμη μέλη προσωπικού των νοσοκομείων, σημειώνει ότι η χωρητικότητα για περιστατικά ευλογιάς πιθήκων κυμαίνεται κάτω από 50%, οπότε πολλοί θα είναι οι φορείς που θα υποχρεωθούν σε καραντίνα στο σπίτι.

Πάντως, τα περιστατικά της νόσου έχουν παρουσιάσει ήπια συμπτωματολογία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Υπουργείο Παιδείας: Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία – Εξαίρεση οι εξετάσεις

Αμερικανική έρευνα: Ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα long covid-19

Ευλογιά των Πιθήκων: Δέκα νέα κρούσματα στην Πορτογαλία – Στα 49 ανέρχονται τα κρούσματα στη χώρα