Όσο περισσότερα αντιβιοτικά χορηγούνται σε ασθενείς άνω των 60 ετών, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, γεγονός που σημαίνει ότι η λήψη αντιβιοτικών θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει έστω, την αύξηση των περιστατικών νόσου του Crohn και ελκώδους κολίτιδας σε μεγαλύτερους ηλικιακά ενήλικες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές μετά από ανασκόπηση των αρχείων 2,3 εκατομμυρίων ιατρικών αρχείων ασθενών.

Για τον επικεφαλής ερευνητή Adam S. Faye επίκουρο καθηγητή ιατρικής στην ιατρική σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης τα στοιχεία αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες ο ρόλος του περιβάλλοντος είναι καθοριστικός για την εκδήλωση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, σε αντιδιαστολή με τους νεαρότερους ενήλικες όπου στις νέες διαγνώσεις ελκώδους κολίτιδας και νόσου Crohn υπάρχει κατά κανόνα οικογενειακό ιστορικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα ξεκάθαρο μοτίβο αύξησης των ποσοστών ΙΦΝΕ με κάθε συνταγογράφηση αντιβιοτικού. Μετά από μία συνταγογράφιση αντιβιοτικού, οι ασθενείς είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν χρήση αντιβιοτικών. Με δύο κύκλους αντιβίωσης , ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 55% και με τρειςκατά 67%.  Μετά από τέσσερις κύκλους αντιβίωσης, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 96%, ενώ με πέντε συνεχόμενες φορές λήψης αντιβιοτικού οι ηλικιωμένοι της έρευνας (άνω των 60 ετών) είχαν περισσότερες από 2,3 φορές, ή 236% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Οι νέες διαγνώσεις ήταν συχνότερες όταν τα αντιβιοτικά συνταγογραφήθηκαν ένα έως δύο χρόνια πριν, αλλά ο κίνδυνος παρέμεινε υψηλός και για τις περιπτώσεις λήψης αντιβιοτικών δύο έως πέντε έτη πριν από τη διάγνωση με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Η σχέση βρέθηκε για όλους τους τύπους αντιβιοτικών, εκτός από τη νιτροφουραντοΐνη, η οποία συνήθως συνταγογραφείται για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Τα αντιβιοτικά που συνήθως συνταγογραφούνται για γαστρεντερικές λοιμώξεις ήταν τα πιο πιθανό να συσχετιστούν με μια νέα διάγνωση φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Διαβάστε επίσης

Ελκώδης Κολίτιδα: Το απροσδόκητο φάρμακο που προσφέρει ανακούφιση

Ελκώδης κολίτιδα: Βρέθηκε αυτό που την προκαλεί

Νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη