Μικρή χαρακτηρίζεται η επικινδυνότητα της Omicron 2 (BA.2), με τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί να είναι παρόμοια με εκείνη της αρχικής παραλλαγής Omicron (BA.1), σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με αυτά άλλης πρόσφατης έρευνας από διαφορετική ερευνητική ομάδα, που βασίστηκε όμως σε ανασυνδυασμένο ιό που έφερε πρωτεϊνικές ακίδες και από τα στελέχη BA.1 και BA.2.

«Η μελέτη με τον ανασυνδυασμένο ιό απέδειξε ότι το στέλεχος BA.2 μπορεί να είναι πιο παθογόνο από το BA.1», επισημαίνει ο ιολόγος και επικεφαλής της προκειμένης μελέτης Yoshihiro Kawaoka, καθηγητής παθοβιολογικών επιστημών στη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Wisconsin–Madison και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. «Όταν όμως χρησιμοποιήσαμε τον αυθεντικό ιό, διαπιστώσαμε ότι το στέλεχος BA.2 δεν είναι πιο παθογόνο».

Tα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνονται και εκ των πραγμάτων, καθώς η επικράτηση της μετάλλαξης Omicron έφερε εκτόξευση των κρουσμάτων και στη χώρα μας, με περίπου 40 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως στις αρχές του νέου έτους, χωρίς όμως να μεταφραστούν σε περαιτέρω νοσηλείες και υπέρμετρους θανάτους. Αντίστοιχη μικρή επιρροή άσκησε και η Omicron 2 ή αλλιώς Stealth Omicron που αναδύθηκε λίγους μήνες αργότερα. Αντίθετα, η μετάλλαξη Δέλτα άσκησε μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυξάνοντας παράλληλα τους εγχώριους θανάτους, αποτελεί όμως πλέον παρελθόν, με την επικράτηση της Omicron (BA.1) και κυρίως της Stealth Omicron (BA.2).

Η ερευνητική διαδικασία

Οι ερευνητές, βασιζόμενοι σε μοντέλα τρωκτικών για τη λοίμωξη, εξέτασαν τους ιούς που είχαν απομονωθεί από ανθρώπινα δείγματα. Συμπέραναν ότι και οι δύο παραλλαγές της Omicron (BA.1 και BA.2) προκάλεσαν λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη, όπως το στέλεχος Δέλτα αλλά και το αρχικό στέλεχος του ιού, όταν πρωτοεμφανίστηκε το 2019.

Η ομάδα μελέτης προχώρησε σε μια ακόμα σημαντική διαπίστωση: τα διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα και τα αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία του ιού παραμένουν αποτελεσματικά έναντι του στελέχους BA.2. Ωστόσο, το πλάσμα από τα εμβολιασμένα άτομα και από όσα ανάρρωσαν από προηγούμενες λοιμώξεις ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση των υποπαραλλαγών της Omicron, σε σύγκριση με των αρχικών στελέχων. Αντίστοιχα, το πλάσμα από τα άτομα που μολύνθηκαν με το στέλεχος BA.1 ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του BA.2.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το πλάσμα από τα εμβολιασμένα άτομα που στη συνέχεια μολύνθηκαν με την παραλλαγή BA.1 ή παλαιότερες παραλλαγές εμφάνισε μικρότερη αποτελεσματικότητα έναντι στο BA.2.

«Εάν έχετε εμβολιαστεί και στη συνέχεια μολυνθείτε, προστατεύεστε από πολλές διαφορετικές παραλλαγές», σημειώνει ο δρ Kawaoka, ειδικά σε σύγκριση με μια προηγούμενη μόλυνση ή τον εμβολιασμό αποκλειστικά.

Οι ερευνητές δοκιμάζουν τώρα τις νεότερες υποπαραλλαγές της Οmicron, όπως του στελέχους BA.2.12.1 που πρόσφατα άρχισε να εξαπλώνεται γρήγορα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πόσο άσχημα νοσεί κάποιος που κολλά δύο φορές την ίδια μετάλλαξη

Η Omicron είναι ενδογενώς εξίσου σοβαρή με προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού, υποστηρίζουν ερευνητές