Ο προδιαβήτης, όταν δηλαδή είναι ορικά υψηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, αλλά και τον κίνδυνο  καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νεότερη μελέτη. Η έρευνα παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και τα συμπεράσματα θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα Αμερικανών που αφορούσαν σε περισσότερες από 7,8 εκατομμύρια νοσηλείες και σχετίζονταν με καρδιακή προσβολή μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18-44 ετών το 2018. Περίπου το 0,4% των ασθενών είχαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα που υποδήλωναν προδιαβήτη.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με προδιαβήτη είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν μετά από μια καρδιακή προσβολή, με τα ποσοστά της καρδιακής προσβολής να κυμαίνονται σε 2,15% στους ασθενείς με προδιαβήτη, σε σύγκριση με το 0,3% των συνομήλικών τους με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Eπιπλέον, οι ασθενείς με προδιαβήτη ήταν πιο πιθανό να είναι Αφροαμερικανοί, Ισπανόφωνοι ή Ασιάτες/Νησιώτες του Ειρηνικού και με υψηλότερα οικογενειακά εισοδήματα σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.

«Παρά το γεγονός ότι είχαν υψηλότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, οι νεαροί ενήλικες με προδιαβήτη δεν είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης άλλων σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η καρδιακή ανακοπή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο», επισημαίνει ο δρ. Akhil Jain, συν-συγγραφέας της μελέτης και ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Mercy Catholic στην Πενσυλβάνια.

Σημειώνει μάλιστα πως η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί, διότι δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά στοιχεία για τους νεαρούς ενήλικες με προδιαβήτη και τη συσχέτιση αυτής της ηλικιακής ομάδας με τα καρδιαγγειακά επεισόδια: «Η μελέτη μας θα πρέπει να θεωρηθεί ως βάση για μελλοντική έρευνα, έτσι ώστε να προσδιοριστεί με σαφήνεια η εμφάνιση των καρδιακών παθήσεων σε νεαρούς ενήλικες με προδιαβήτη, δεδομένου του επιπολασμού του προδιαβήτη σχεδόν στο ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ»,συμπλήρωσε.

Ο προδιαβήτης, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, θα μπορούσε να αντιστραφεί, εάν υιοθετηθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση του άγχους. Σημαντικός θεωρείται επίσης ο τακτικός προληπτικός έλεγχος, όπως ο προσυμπτωματικός ελέγχος για προδιαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης τύπου 2: Τα τρόφιμα που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του

Διαβήτης: Μπορείτε να πετύχετε ύφεση της νόσου – Δείτε πως

Διαβήτης: Η μεταβολική νόσος που μπορεί να προληφθεί