Πολλοί και πολλές που ρίχτηκαν στον στίβο της ερωτικής μάχης ακολουθώντας πολλά υποσχόμενα εγχειρίδια για επιτυχημένο φλερτ, οδηγήθηκαν με μαθηματική σχεδόν ακρίβεια στην αποτυχία. Άραγε να προίκισε η φύση όσους βγαίνουν νικητές και για τους υπόλοιπους να περισσεύει μια θέση μονιμότητας στο ράφι;

Σύμφωνα με Νορβηγούς και Αμερικάνους επιστήμονες, ίσως θα πρέπει να δώσετε μια ακόμα ευκαιρία προτού αποσυρθείτε οριστικά από τον αγώνα. Όπως διατείνονται στην πρόσφατη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Evolutionary Psychology, η «συνταγή της επιτυχίας» προσαρμόζεται στο φύλο και τις βλέψεις του ατόμου και, μολονότι δεν είναι ακριβής οδηγός, περιλαμβάνει τα πολύτιμα «υλικά» που πρέπει να αξιοποιήσουν οι γενναίοι διεκδικητές του ερωτικού ενδιαφέροντος.

«Άνδρες και γυναίκες φλερτάρουν για να τραβήξουν την προσοχή του ατόμου που επιθυμούν με στόχο τη σεξουαλική επαφή ή μια πιο ρομαντική σχέση», σχολιάζει ο Δρ Leif Edward Ottesen Kennair, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Το φλερτ, εξηγεί, είναι τα ερωτικά σινιάλα που στέλνει ο ενδιαφερόμενος προς το αντικείμενο του πόθου για να το κατακτήσει και, σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας, T. Joel Wade, από το Πανεπιστήμιο at Bucknell των ΗΠΑ, μπορούν να είναι λεκτικά ή εξωλεκτικά.

Πώς φλερτάρουν οι άνδρες και οι γυναίκες

«Διαφορετικός στόχος, διαφορετική προσέγγιση», φαίνεται να είναι ο κανόνας που ισχύει για τους τρόπους που επιλέγουν άνδρες και γυναίκες να φλερτάρουν. Για να το διαπιστώσουν, οι ερευνητές ζήτησαν σε 1.000 σχεδόν φοιτητές από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ να βαθμολογήσουν την αποτελεσματικότητα 40 διαφορετικών τύπων φλερτ με σκοπό τη μακροχρόνια ή σύντομη ερωτική σχέση και να προσδιορίσουν αν το φλερτ προερχόταν από άνδρα ή γυναίκα.

Η ηλικία, στοιχεία της προσωπικότητας των συμμετεχόντων όπως η εξωστρέφεια και η θρησκευτικότητα καθώς και η προθυμία για σχέση ή η πόσο «πιάνουν» στην αγορά των επίδοξων εραστών, δεν επηρέασαν την αξιολόγηση των στρατηγικών φλερτ αλλά «ενδεχομένως να συμμετέχουν στον τρόπο που επιλέγουμε να φλερτάρουμε», επεσήμανε ο καθηγητής και μέλος της ερευνητικής ομάδας, Δρ Mons Bendixen.

Σύμφωνα με τα ευρήματα:

  • γυναίκες που επιθυμούν σύντομες ερωτικές περιπέτειες θα εκτιμήσουν σινιάλα που μαρτυρούν σεξουαλική διαθεσιμότητα, ενώ τα ίδια θα επιλέξουν να εκπέμψουν και οι ίδιες. Η φιλική προσέγγιση όπως μια αγκαλιά ή ένα φιλί στο μάγουλο εγγυάται βέβαιη αποτυχία εν προκειμένω.
  • άνδρες που θέλουν μια μακροχρόνια σχέση θα πρέπει να δείξουν τη γενναιοδωρία και προθυμία τους να κάνουν κάθε επιθυμία της «διαταγή», κάτι που δεν χρειάζονται φυσικά όσοι αποζητούν ευκαιριακές ερωτικές συναντήσεις.

Η Νο1 (και εγγυημένη) στρατηγική

Όπως τα συνολικά ευρήματα βρέθηκαν σε σύμπνοια με εκείνα παλαιότερων μελετών, έτσι και ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που έχει προσδιοριστεί πλείστες φορές ως το κορυφαίο όπλο για επιτυχημένο φλερτ, αξιολογήθηκε και στην περίπτωση αυτή η Νο1 επιλογή. Το χιούμορ, η ικανότητα να κάνεις τους άλλους να (χαμο)γελούν, ψηφίστηκε από τους συμμετέχοντες -και δη τις γυναίκες- ως η εγγυημένη μέθοδος για τα άτομα που προσβλέπουν σε μακροχρόνια σχέση και σταθερότητα.

Αν λοιπόν σας διακατέχει αμηχανία όταν φτάνει η στιγμή να προσεγγίσετε το άτομο που σας ενδιαφέρει, φορέστε το καλύτερο χαμόγελό σας, διατηρήστε τη βλεμματική σας επαφή και αξιοποιήστε τη δοκιμασμένη και επιτυχημένη (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) τεχνική του χιούμορ.

Διαβάστε επίσης:

Είναι αυτός ο «σωστός» άνθρωπος ή και αυτή η σχέση θα αποτύχει;

Ερωτικό παιχνίδι: Κερδίζουμε ή χάνουμε όταν το «παίζουμε» δύσκολοι;

Το χαρακτηριστικό που όλοι θεωρούμε απίστευτα σέξι – Δεν φαντάζεστε ποιο είναι