Η ιδιαίτερη περίπτωση μιας 31χρονης γυναίκας που μολύνθηκε διαδοχικά από τα στελέχη του κορωνοϊού Δέλτα και Omicron παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2022, Λισαβόνα, 23-26 Aπριλίου). Οι 20 ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της λοίμωξης με την παραλλαγή Δέλτα και της λοίμωξης με την Omicron αποτελούν το συντομότερο χρονικό διάστημα μεταξύ δύο μολύνσεων.

Η 31χρονη υγειονομική υπάλληλος διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό στις 20 Δεκεμβρίου 2021, κατά τον τυπικό έλεγχο με μοριακή μέθοδο (PCR) στον οποίο υποβάλλονταν οι εργαζόμενοι στη δομή υγείας. Ήταν πλήρως εμβολιασμένη και είχε λάβει την αναμνηστική της δόση 12 ημέρες πριν το θετικό τεστ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρέμεινε ασυμπτωματική και απομονώθηκε κατ΄οίκον για δέκα ημέρες πριν επιστρέψει στην εργασία της.

Μόλις 20 ημέρες μετά τη διάγνωση, στις 10 Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε βήχα, πυρετό και κακουχία, συμπτώματα που την οδήγησαν σε νέο τεστ PCR, θετικό και αυτό.

Η αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος έδειξε ότι η γυναίκα είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2, με το στέλεχος Δέλτα τον Δεκέμβριο και το στέλεχος Omicron τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τη, μεταδοτικότερη συγκριτικά με τη Δέλτα, παραλλαγή Omicron «στέλεχος ανησυχίας» στις 26 Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τη Δρ Gemma Recio από το Institut Català de Salut της Ισπανίας που συμμετείχε στη μελέτη: «Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει τη δυνατότητα της παραλλαγής Omicron να ξεφεύγει από την ανοσία που αποκτήθηκε προηγουμένος μέσω της λοίμωξης με άλλες παραλλαγές ή τα εμβόλια. Με άλλα λόγια, άτομα που νόσησαν με COVID-19 δεν μπορούν υποθέτουν ότι προστατεύονται από την επαναμόλυνση, ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Ωστόσο, τόσο η παλαιότερη μόλυνση με άλλες παραλλαγές όσο και ο εμβολιασμός φαίνεται να προστατεύουν εν μέρει έναντι της σοβαρής νόσου και εισαγωγής σε νοσοκομείο εξαιτίας  της Omicron. Αυτή η περίπτωση υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη διενέργειας γονιδιωματικής επιτήρησης των ιών σε περιπτώσεις λοιμώξεων ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένα και επαναμολύνονται. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η προσπάθεια ανίχνευσης παραλλαγών που μπορούν να δραπετεύουν μερικώς της ανοσολογικής απόκρισης».

Διαβάστε επίσης:

Η μετάλλαξη Omicron προκαλεί μικρότερης διάρκειας και πιο ελαφριά συμπτώματα, επιβεβαιώνει βρετανική έρευνα

Κορωνοϊός – Αντισώματα: Τρία εμβόλια που παρέχουν καλύτερη ανοσία από τη φυσική νόσηση

Κορωνοϊός – Ανοσία: Η καθοριστική κίνηση που παρέχει προστασία από την Omicron