Μπορεί να περιμένουμε πώς και πώς το καλοκαίρι και να απολαμβάνουμε τον ζεστό καιρό, οι συγκεκριμένες όμως καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των μεσήλικων ανδρών. Ειδικότερα, σύμφωνα με καναδική μελέτη, οι άνδρες που διανύουν την εξηκοστή δεκαετία της ζωής τους, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου τα καλοκαιρινά βράδια και όταν η ατμόσφαιρα είναι πιο αποπνικτική.

Μάλιστα, ακόμα και μια μικρή αύξηση ενός βαθμού Κελσίου στις μέσες θερμοκρασίες τη νύχτα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ισούται με αύξηση έως και 5% στους θανάτους υπό αυτές τις συνθήκες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο BMJ Open.

Τι εξέτασε η μελέτη 

Υπό το μικροσκόπιο των ερευνητών τέθηκαν περισσότεροι από 40 χιλιάδες θάνατοι από καρδιαγγειακές επιπλοκές στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 15 χρόνια. Οι ερευνητές εστίασαν στον τρόπο που επηρεάζουν οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε μέρη των ΗΠΑ, δύο περιοχές στις οποίες έχει παρατηρηθεί αύξηση την τελευταία δεκαετία.

Αξιοποιήθηκαν δεδομένα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS) για τους καρδιαγγειακούς θανάτους στην Αγγλία και την Ουαλία μεταξύ του Ιουνίου και Ιουλίου 2001 και 2015, αλλά και από την κομητεία King στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Συγκρίνοντας αυτά τα δεδομένα με τα αντίστοιχα μετεωρολογικά δελτία, διαπιστώθηκε ότι υπό την απειλή του κινδύνου λόγω των καιρικών συνθηκών βρίσκεται το 69% των ανδρών ηλικίας 60 με 65 ετών, όχι όμως αντίστοιχα και οι γυναίκες. Ειδικότερα, η αύξηση ενός βαθμού Κελσίου συσχετίστηκε με 3,1% αύξηση σε θανάτους που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις ανδρών ηλικίας 60-64 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και 4,8% στους συνομήλικους Αμερικανούς.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δεν κατέληξαν σε κάποια θεωρία σχετικά με τη διαφορά στον κίνδυνο ανάμεσα στα δύο φύλα.

Έχοντας ως δεδομένο και την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω: «Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη πιθανότητα ακραίων καλοκαιριών στις Δυτικές ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα αποτελέσματά οδηγούν σε προληπτικές πρωτοβουλίες για την υγεία του πληθυσμού και την διαμόρφωση νέων πολιτικών που στοχεύουν στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου καρδιαγγειακών θανάτων» σημείωσε σχετικά ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Haris Majeed.

Αναφορικά με τους περιορισμούς της έρευνας, ο δρ. Majeed ανέφερε την έλλειψη περιφερειακής ανάλυσης σχετικά με το πού συνέβαιναν αυτοί οι θάνατοι και το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μη σχετίζονται με άλλες περιοχές του κόσμου ή θερμές περιοχές που χρησιμοποιείται κλιματισμός.

Οι θερμές θερμοκρασίες συγκαταλέγονται στους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς και ειδικότερα όταν υπάρχει ιατρικό ιστορικό. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο, οι ειδικοί συνιστούν την επαρκή ενυδάτωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και τον περιορισμό της καφεΐνης και του αλκοόλ.

Διαβάστε επίσης: 

Καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο: Τρία συμπτώματα που αυξάνουν κατά 18% τον κίνδυνο

Η επικίνδυνη νόσος που οι 60ρηδες αγνοούν ότι τους απειλεί

Οι συνήθειες που σώζουν την καρδιά των 70ρηδων