Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ενδέχεται να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για την ανάπτυξη διαβήτη, ακόμα και αν δεν καπνίζουν τα παραδοσιακά τσιγάρα καπνού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine

Ειδικότερα, η έρευνα με δείγμα 600.000 Αμερικανών ενήλικων κατέδειξε πως οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν μεγαλύτερη προδιάθεση για ανάπτυξη προδιαβήτη από όσους δεν έχουν καπνίσει ποτέ, είτε ηλεκτρονικό είτε παραδοσιακό τσιγάρο. Η σύνδεση μεταξύ του ατμίσματος και του διαβήτη καταγράφηκε μάλιστα και στην περίπτωση αυτών που δεν κάπνισαν ποτέ συμβατικά τσιγάρα.

Ο προδιαβήτης είναι μία μεταβολική διαταραχή κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά όρια και κάτω από τα καθορισμένα όρια του σακχαρώδους διαβήτη.

«Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν πως το άτμισμα αυξάνει άμεσα τις πιθανότητες για προδιαβήτη» τόνισε ο Shyam Biswal, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη. Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και η βιβλιογραφία έχει δείξει πως η νικοτίνη, όπως και οι χημικές ενώσεις στα τσιγάρα καπνού, μπορεί να διαφοροποιήσουν την ικανότητα του οργανισμού να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν επίσης νικοτίνη μαζί με μία σειρά «ηλεκτρονικών χημικών» και άρα, όπως συμπεραίνει ο καθηγητής Biswal, το άτμισμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη.

Μιλώντας για το άτμισμα, ο ελληνικής καταγωγής Δρ. Παναγής Γαλιατσάτος, εθελοντής ιατρικός εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Πνευμονολογικής Εταιρείας έκανε λόγο για μια συνήθεια που κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι. Όπως το κάπνισμα δημιουργεί μία χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα έτσι και το άτμισμα που λειτουργεί με την καύση της νικοτίνης και άλλων χημικών όπως η προπυλενογλυκόλη πυροδοτεί τη φλεγμονή. «Οι πνεύμονές μας δεν έχουν ανάγκη αυτές τις χημικές ουσίες» τόνισε ο Δρ. Γαλιατσάτος.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως το άτμισμα μπορεί να βλάψει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ενώ πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως οι νέοι ηλικιακά ατμιστές είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων όπως άσθμα και ξηρό βήχα μέσα σε ένα χρόνο από την αρχής της συνήθειας.

Για την τρέχουσα μελέτη, η ομάδα του Δρ Biswal  χρησιμοποίησε δεδομένα από την ετήσια ομοσπονδιακή έρευνα υγείας και επικεντρώθηκε σε περισσότερους από 600.000 Αμερικανούς νέους που συμμετείχαν στην έρευνα από το 2016 έως το 2018.

Συνολικά, οι καπνιστές είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν πως έχουν διαγνωστεί με προδιαβήτη από ό,τι οι ατμιστές – 13% και 9% αντίστοιχα. Συγκριτικά ωστόσο με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ή ατμίσει ποτέ, οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση και συγκεκριμένα είχαν 54% αυξημένες πιθανότητες να διαγνωστούν με προδιαβήτη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα μετά την προσμέτρηση και επιπλέον παραγόντων που καθορίζουν τον προδιαβήτη και περιλαμβάνουν την ηλικία, την παχυσαρκία, τη σωματική άσκηση και το επίπεδο εκπαίδευσης.

«Αυτό δεν σημαίνει πως το άτμισμα είναι ο ένοχος» τόνισε ο Biswal προσθέτοντας ωστόσο πως «η έρευνα παρέχει σίγουρα έναν πραγματικό λόγο ανησυχίας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γαλιατσάτο, όσοι θέλουν να το κόψουν -είτε το άτμισμα είτε το κάπνισμα- θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τον γιατρό τους πριν τη λήψη φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος.

 

Διαβάστε επίσης:

Άτμισμα: Η βλάβη που προκαλεί και δεν αφορά στους πνεύμονες

Άτμισμα: Ακόμη μία σπάνια νόσος των πνευμόνων σχετίστηκε με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

ΗΠΑ: Στους 47 έφτασαν οι θάνατοι από την ασθένεια που σχετίζεται με το άτμισμα