Οι γυναίκες με διαταραχές του μηνιαίου κύκλου (π.χ.  μεγάλης διάρκειας ή  ακανόνιστη περίοδο) θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν έναν επιπλέον κίνδυνο, αυτόν της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μία χρόνια ασθένεια κατά την οποία το υπερβάλλον λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ. Η συσσώρευση αυτή στο ήπαρ δεν σχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Στη χώρα μας ο επιπολασμός της νόσου εκτιμάται στο 30% ενώ εκτιμάται πως παγκοσμίως 1 στους 4 έχουν τη νόσο. Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια ηπατική βλάβη και σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο θανάτου. Η θεραπεία της νόσου ωστόσο περιορίζεται σε μη φαρμακευτικές αγωγές και κυρίως στη δίαιτα και την άσκηση.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι μακροχρόνιοι και ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μη αλκοολική λιπώδους νόσου του ήπατος και αυτή η συσχέτιση δεν έχει καμία σχέση με την παχυσαρκία» τόνισε ο υποψήφιος διδάκτωρ Seungho Ryu, από την Ιατρική Σχολή της Σεούλ, στη Νότιο Κορέα.

Σχετικά με τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα δεδομένα 72.092 γυναικών κάτω των 40 ετών. Περίπου το 28% εξ αυτών είχαν μακρά ή ακανόνιστη έμμηνο ρύση, ενώ το 7% είχε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.  Οι ερευνητές συνέχισαν την παρακολούθηση τέσσερα χρόνια μετά και βρήκαν νέες περιπτώσεις της νόσου στο 9% των γυναικών. Κατέληξαν δε, στο συμπέρασμα πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μακράς ή ακανόνιστης περιόδου σε νέες, προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.

«Οι γυναίκες αυτές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου, όπως επίσης και των έτερων καρδιομεταβολικών ασθενειών» κατέληξε ο Δρ Ryu.

 

Διαβάστε επίσης:

Λιπώδες ήπαρ: Οι τρεις σιωπηλοί εχθροί του ήπατος – Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

Ήπαρ: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που προκαλούν τοξική ηπατίτιδα – Η αντιμετώπιση

Ήπαρ: Η πιο συχνή νόσος που το απειλεί – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο