Με τον αριθμό των ασθενών με επίμονα συμπτώματα μετά από τη νόσηση με κορωνοϊό να αυξάνονται και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Omicron να μην είναι ακόμη ξεκάθαρες, οι ερευνητές ανά τον κόσμο έχουν εστιάσει και στην αποκωδικοποίηση αυτού του σημαντικού γρίφου που έφερε η πανδημία. Νεότερα ερευνητικά στοιχεία αναδεικνύουν τη συσχέτιση της βλάβης των νεύρων με ορισμένα επίμονα συμπτώματα των πρώην ασθενών με COVID-19. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε περιφερική νευροπάθεια σε σχεδόν το 60% μιας μικρής ομάδας ασθενών με long COVID.

Τα στοιχεία αυτά συμπληρώνουν το παζλ των αιτιών, με άλλα πρόσφατα στοιχεία από τη Νότια Αφρική να υποστηρίζουν ότι το πιθανότερο αίτιο για τα συμπτώματα της Long Covid είναι οι μικροθρομβώσεις που προκαλούνται στην κυκλοφορία ασθενών με κορωνοϊό. Η προκειμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neurology: Neuroimmunology & Neuroinflammation.

Σχετικά με τη φθορά στα νεύρα, αυτή πιθανότατα οφείλεται στην ανοσολογική αντίδραση του σώματος στον κορωνοϊό, η οποία καταστρέφει και τα μικροσκοπικά νεύρα που βρίσκονται σε όλο το σώμα, προκαλώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας σε ορισμένους ασθενείς σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Anne Louise Oaklander, διευθύντρια της Μονάδας Νεύρων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Όπως εξηγεί, τα συμπτώματα της νευροπάθειας των μικρών ινών επικαλύπτονται σημαντικά με συμπτώματα της μακράς Covid, όπως η κόπωση και η μυϊκή αδυναμία, αλλά και την απώλεια γεύσης και όσφρησης και πόνο στα χέρια και τα πόδια.

Ποιους αφορούσε η μελέτη 

Aν και η ερευνητική ομάδα της δρ. Anne Louise Oaklander διερεύνησαν δεδομένα μόλις 17 ασθενών από τις ΗΠΑ που είχαν διαγνωστεί με long COVID, διαπίστωσαν ότι το 59% των ασθενών έπασχε από νευροπάθεια ή βλάβη στα νεύρα έξω από την περιοχή του εγκεφάλου και τον νωτιαίο μυελό.

Επιπλέον, μόλις ένας στους 17 ασθενείς– συμμετέχοντες νόσησε σοβαρά, υποδεικνύοντας ότι ακόμα και η ήπια νόσηση μπορεί να οδηγήσει σε επίμονα συμπτώματα, εφόσον ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα νεύρα του σώματος, σύμφωνα με τη δρ. Oaklander. Για να γίνει μάλιστα πιο κατανοητή η συγκεκριμένη διεργασία που πραγματοποιείται στα νεύρα, παρομοίασε την αντίδραση του σώματος με ένα παιχνίδι Pac-Man: «Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος παίρνουν τον ρόλο του Pac-man, ο οποίος κυκλοφορεί στο σώμα και «μασά» τα νεύρα μας και τα καταστρέφει, προκαλώντας εκφυλισμό και φθορά».

Υπάρχει ωστόσο μια χαραμάδα ελπίδας, καθώς οι νευρικές ίνες μπορούν να αναγεννηθούν με την κατάλληλη θεραπεία. Ειδικότερα, τα δύο τρίτα των ασθενών υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φάρμακα όπως τα στεροειδή, που αμβλύνουν την ανοσολογική τους απόκριση και αρκετοί ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η έρευνα θα πρέπει να επεκταθεί και σε μεγαλύτερου σκέλους μελέτες για την πλήρη διερεύνηση των ασθενών με νευροπάθεια. Άλλωστε η ρευστότητα της κατάστασης της long Covid αλλάζει τα δεδομένα, με τις οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σχετικά με την αντιμετώπιση της long Covid να έχουν επικαιροποιηθεί και μπορείτε να τις δείτε εδώ.