Λίγες ημέρες αφότου έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, ο Γάλλος ιολόγος Λικ Μοντανιέ, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής για τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS, τα νέα για τις θεραπείες αντιμετώπισης του ιού αποδεικνύουν τα σημαντικά βήματα που έχει διανύσει η επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Καταγράφηκε ακόμη μια σημαντική κατάκτηση: ο τρίτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV. Η μέθοδος ίασης συνιστά μια σημαντική πρωτοπορία. Χρησιμοποιήθηκε μια νέα μέθοδος μεταμόσχευσης που περιλαμβάνει αίμα ομφάλιου λώρου.

Το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι πιο εύκολα διαθέσιμο από τα αδιαφοροποίητα κύτταρα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Την ίδια στιγμή, δεν χρειάζεται το αίμα του ομφάλιου λώρου να είναι απολύτως συμβατό με εκείνο του παραλήπτη. Οι περισσότεροι δότες στα μητρώα είναι καυκάσιας καταγωγής, όμως λόγω του γεγονότος ότι το αίμα που δωρίζεται δεν χρειάζεται να ταιριάζει απόλυτα με εκείνο του παραλήπτη, ανοίγει η δυνατότητα θεραπείας για δεκάδες Αμερικανούς που υποφέρουν από HIV μαζί με καρκίνο.

Η Αμερικανίδα, που θεραπεύτηκε από HIV και έπασχε επίσης από λευχαιμία, έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου για να θεραπεύσει τον καρκίνο. Το αίμα προήλθε από έναν εν μέρει συμβατό δότη, ενώ δεν εφαρμόστηκε η πρακτική εύρεσης δότη μυελού των οστών, διαδικασία κατά την οποία αναζητείται δότης παρόμοιας εθνικότητας με του ασθενούς.

Η γυναίκα που θεραπεύτηκε έλαβε αίμα από στενό συγγενή της για να παράσχει στο σώμα της προσωρινή ανοσολογική άμυνα ενόσω πραγματοποιείτο η μεταμόσχευση. Είναι κοντά στην τρίτη ηλικία, ενώ διαγνώστηκε το 2013 με HIV και το 2017 με λευχαιμία. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου από δότη με τη μετάλλαξη του που εμποδίζει την είσοδο του H.I.V. στα κύτταρα. Παρασχέθηκαν, ακόμη στη γυναίκα συμβατά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα από συγγενή πρώτου βαθμού.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι το φύλο και η εθνικότητα δεν διαδραματίζουν στη θεραπεία κατά του HIV δεσμευτικό ρόλο, συνιστά καθοριστικής σημασίας βήμα για την επέκταση των εξελιγμένων θεραπειών κατά του ιού.

Εκτιμάται, την ίδια στιγμή, ότι η μόλυνση από τον HIV λειτουργεί διαφορετικά σε άντρες και γυναίκες, ενώ ανάμεσα στους φορείς του HIV, οι γυναίκες απαρτίζουν πάνω από τις μισές περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, συμμετέχουν σε ποσοστό μόνο 11% σε θεραπευτικές δοκιμές.

Οι δύο άλλες περιπτώσεις φορέων του HIV που θεραπεύτηκαν ήταν ο «ασθενής του Βερολίνου», Τίμοθι Ρέι Μπράουν, που κατάφερε να ζήσει χωρίς τον ιό για 12 χρόνια, κατέληξε όμως από καρκίνο το 2020, και ο άλλος ασθενής ήταν ο Άνταμ Καστιγιέχο, «ασθενής του Λονδίνου», ύστερα από μεταμόσχευση μυελού των οστών για τη θεραπεία του λεμφώματος του Hodgkin.