homescreen

Κορωνοϊός: Τι προκαλεί τα συμπτώματα της μακράς Covid-19

Κορωνοϊός: Τι προκαλεί τα συμπτώματα της μακράς Covid-19


Μαίρη Μπιμπή

Μια ισπανική μελέτη έρχεται να ρίξει φως στην συμπτωματολογία της μακράς Covid-19 -Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές για την εμπλοκή του πνευμονογαστρικού νεύρου στη νέα χρόνια πάθηση που προκαλεί ο κορωνοϊός

Μια νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Νόσων (ECCMID 2022, Λισαβόνα , 23-26 Απριλίου) δείχνει ότι πολλά από τα συμπτώματα που συνδέονται με το σύνδρομο Long Covid-19 μπορεί να συνδέονται με την επίδραση που έχει ο κορωνοϊός στο πνευμονογαστρικό νεύρο, ένα από πιο σημαντικά πολυλειτουργικά νεύρα του ανθρώπινου σώματος.

Η μελέτη έγινε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Γερμανικό Νοσοκομείου της Μπανταλόνα στην Ισπανία.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο εκτείνεται από τον εγκέφαλο προς τα κάτω στον κορμό και στην καρδιά, τους πνεύμονες και το έντερο, καθώς και αρκετούς μύες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην κατάποση. Ως εκ τούτου, αυτό το νεύρο είναι υπεύθυνο για μια μεγάλη ποικιλία σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του καρδιακού ρυθμού, της ομιλίας, του φαρυγγικού αντανακλαστικού, της μεταφοράς τροφής από το στόμα στο στομάχι, της μεταφοράς της τροφής μέσω του εντέρου, της εφίδρωσης και πολλών άλλων.

Η μακρά Covid-19 επηρεάζει το 10-15% των ατόμων που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαμεσολαβούμενη από τον SARS-CoV-2 δυσλειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου θα μπορούσε να εξηγήσει ορισμένα μακροχρόνια συμπτώματα της νόσου, όπως η δυσφωνία (επίμονα φωνητικά προβλήματα), η δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση), η ζάλη, η ταχυκαρδία (ασυνήθιστα υψηλός καρδιακός ρυθμός), η ορθοστατική υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση) και η διάρροια.

Στην πιλοτική μελέτη που έκαναν αξιολόγησαν εκτενώς μορφολογικά και λειτουργικά το πνευμονογαστρικό νεύρο με απεικονιστικές και άλλες τεχνικές σε ομάδα ατόμων που είχαν εκδηλώσει μακρά Covid-19 με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε δυσλειτουργία του εν λόγω νεύρου. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 348 ασθενείς, 228 (66%) είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα δυσλειτουργίας του πνευμονογαστρικού νεύρου. Τελικά η μελέτη εστίασε στα πρώτα 22 άτομα με συμπτώματα δυσλειτουργικού πνευμονογαστρικού νεύρου που είχαν νοσηλευθεί στο ισπανικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2021.

Εκ των 22 ατόμων, οι 20 (91%) ήταν γυναίκες κατά μέσο όρο 44 ετών. Τα συχνότερα σχετιζόμενα με το δυσλειτουργικό πνευμονογαστρικό νεύρο συμπτώματα ήταν: διάρροια (73%), ταχυκαρδία (59%), ζάλη, δυσφαγία και δυσφωνία (45% έκαστο) και ορθοστατική υπόταση (14%). Σχεδόν όλοι (19 ασθενείς, 86%) είχαν τουλάχιστον τρία από τα προαναφερόμενα συμπτώματα. Η μέση προηγούμενη διάρκεια των συμπτωμάτων 14 μήνες. Έξι από τους 22 ασθενείς (27%) παρουσίασαν αλλαγή στο πνευμονογαστρικό νεύρο στην περιοχή του αυχένα βάσει υπερηχογραφικού ελέγχου – περιλαμβανομένης πάχυνσης του νεύρου και αυξημένης «ηχογένειας» που υποδηλώνει ήπιες φλεγμονώδεις αντιδραστικές αλλαγές.

Ο υπέρηχος θώρακος έδειξε ισοπεδωμένες «διαφραγματικές καμπύλες» σε 10 από τα 22 (46%) άτομα (πράγμα που μεταφράζεται σε μείωση της διαφραγματικής κινητικότητας κατά την αναπνοή ή πιο απλά μη φυσιολογική αναπνοή). Συνολικά 10 από τα 16 (63%) άτομα που αξιολογήθηκαν εμφάνισαν μειωμένες μέγιστες πιέσεις εισπνοής, δείχνοντας αδυναμία των αναπνευστικών μυών.

Η τροφική και πεπτική λειτουργία επηρεάστηκαν επίσης σε ορισμένους ασθενείς, με 13 από τους 18 που αξιολογήθηκαν (72%) να έχουν θετική εξέταση για στοματοφαρυγγική δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση). Η αξιολόγηση της γαστρικής και της εντερικής λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε σε 19 ασθενείς αποκάλυψε ότι 8 (42%) είχαν μειωμένη ικανότητα παροχής τροφής στο στομάχι (μέσω του οισοφάγου), με 2 από αυτούς τους 8 (25%) να αναφέρουν δυσκολία στην κατάποση. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρατηρήθηκε σε 9 από τα 19 (47%) άτομα, με 4 από αυτά τα 9 (44%) και πάλι να υπάρχει δυσκολία μεταφοράς της τροφής προς το στομάχι και 3 από αυτά τα 9 (33%) με διαφραγματοκήλη.

«Σε αυτήν την πιλοτική αξιολόγηση, τα περισσότερα άτομα με μακρά Covid-19 και συμπτώματα δυσλειτουργίας του πνευμονογαστρικού νεύρου είχαν μια σειρά από σημαντικές, κλινικά σχετικές, δομικές και/ή λειτουργικές αλλοιώσεις στο πνευμονογαστρικό νεύρο τους, συμπεριλαμβανομένης της πάχυνσης των νεύρων, της δυσκολίας στην κατάποση και των συμπτωμάτων εξασθενημένης αναπνοής. Τα ευρήματά μας μέχρι στιγμής δείχνουν τη δυσλειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου ως κεντρικό παθοφυσιολογικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου Long Covid-19», αναφέρουν οι Ισπανοί ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

Έρευνα: Οι κρυφές βλάβες στους πνεύμονες ασθενών με Long Covid

Δαπάνες αποκατάστασης: Τι καλύπτει το ασφαλιστήριο – Τι προβλέπει για Long Covid

Κορωνοϊός: Οι παράγοντες που προβλέπουν τον κίνδυνο Long CovidΑπόρρητο Απόρρητο