Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού μπορούν πλέον να καταλήξουν στο πιάτο μας από την κατανάλωση ψαριών, ενώ συγκεκριμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πλαστικών προϊόντων μπορούν να αυξήσουν και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Μπορούν όμως τα πλαστικά να επηρεάσουν το βάρος μας;

Επιστήμονες από τη Νορβηγία επιχείρησαν να απαντήσουν διερευνώντας τις χημικές ουσίες σε καθημερινά χρηστικά προϊόντα όπως τα μπουκάλια, διαπιστώνοντας ότι τα συστατικά των πλαστικών μπορούν να αυξήσουν το νούμερο στη ζυγαριά: «Τα πειράματά μας αποδεικνύουν ότι τα πλαστικά προϊόντα ευρείας χρήσεως περιέχουν ένα μείγμα ουσιών που μπορεί να σχετίζονται με το περιττό βάρος και την παχυσαρκία», σημειώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Martin Wagner, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα πλαστικά σκεύη περιέχουν χιλιάδες χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα μας και να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και το βάρος.

Η εργαστηριακή ανάλυση 34 καθημερινών πλαστικών προϊόντων, όπως δοχεία γιαουρτιού, μπουκάλια ποτών και σφουγγάρια κουζίνας, έδειξε την συγκέντρωση περισσότερων από 55.000 χημικών συστατικών. Ανάμεσά τους, οι ερευνητές εντόπισαν 629 από τις χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων 11 που αποδεδειγμένα διαταράσσουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό, γνωστοί και ως ενδοκρινικοί διαταρράκτες.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στο ένα τρίτο των πλαστικών προϊόντων εντοπίστηκαν ουσίες που φάνηκε ότι ευνοούν την διόγκωση των λιποκυττάρων σε εργαστηριακά πειράματα. Αυτές οι χημικές ουσίες ευνοούσαν τον πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων καθώς και τη συσσώρευση περισσότερου λίπους.

Ακόμα όμως και τα πλαστικά προϊόντα, τα οποία δεν περιείχαν γνωστούς ενδοκρινικούς διαταράκτες φάνηκε ότι πυροδότησαν την ανάπτυξη των λιποκυττάρων σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, γεγονός που σημαίνει ότι τα πλαστικά δοχεία περιέχουν μη ταυτοποιημένες χημικές ουσίες που παρεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει λίπος.

«Είναι πολύ πιθανό να μην πρόκειται για τους συνήθεις ύποπτους, όπως η δισφαινόλη Α (BPA), που προκαλούν αυτές τις μεταβολικές διαταραχές. Αυτό σημαίνει ότι και άλλες χημικές ουσίες από αυτές που ήδη γνωρίζουμε θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο περιττό βάρος και στην παχυσαρκία», σημειώνει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Johannes Völker.

Προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία είχαν αναδείξει ότι ορισμένα πλαστικά περιέχουν χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη ανάπτυξη και τη γονιμότητα.

Διαβάστε επίσης: 

Πλαστικά δοχεία: Πως θα τα χρησιμοποιήσετε σωστά στο φούρνο μικροκυμάτων

Δεν φαντάζεστε που καταλήγουν τα πλαστικά που πετάμε