Οι επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας για τις Λοιμώδεις Νόσους ανέπτυξαν μια ενιαία προσέγγιση εμβολιασμού για να καταπολεμήσουν ταυτόχρονα τη γρίπη και τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, τις πιο θανατηφόρες αναπνευστικές ασθένειες στον κόσμο.

Οι ερευνητές λένε ότι ένας εμβολιασμός που συνδυάζει εμβόλια από τη νέα κατηγορία εμβολίων που αναπτύσσουν θα ξεπεράσει τους περιορισμούς των τρεχόντων εμβολίων κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

Σε δημοσίευση που έγινε στο Nature Microbiology οι ερευνητές έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο του τύπου Α το ιού της γρίπης που σχεδιάζεται (με βάση τον αδρανοποιημένο υποτύπο του ιού) προκαλεί ενισχυμένη διασταυρούμενη ανοσία σε διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης, όταν συγχορηγείται με τη νέα κατηγορία του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου.

Οι επιστήμονες έδειξαν ότι η ενίσχυση της ανοσίας συνδέεται με μια άμεση φυσική αλληλεπίδραση μεταξύ του ιού και του βακτηρίου.

Η τελευταία αυτή μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Mohammed Alsharifi και τον καθηγητή James Paton, βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας αδρανοποιημένων εμβολίων που στοχεύουν συστατικά τόσο του ιού όσο και του βακτηρίου, τα οποία δεν διαφοροποιούνται από στέλεχος σε στέλεχος.

Τα τρέχοντα αντιγριπικά εμβόλια στοχεύουν σε μόρια της επιφάνειας του ιού που διαρκώς μεταλλάσσονται και αλλάζουν και έτσι απαιτείται ετήσιος επανασχεδιασμός του εμβολίου ώστε να ταιριάζει με τους υποτύπους του ιού που εμφανίζονται. Τα υπάρχοντα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια παρέχουν μόνιμη προστασία μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά καλύπτουν μόνο μια μειονότητα στελεχών που προκαλούν τη νόσο. Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει σαφής ανάγκη για καλύτερα εμβόλια, ικανά να παράσχουν καθολική προστασία.

«Η λοίμωξη από τη γρίπη δημιουργεί στους ασθενείς προδιάθεση για σοβαρή πνευμονιοκοκκική πνευμονία, με πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας», λέει ο Δρ Alsharifi. «Παρά τη γνωστή αυτή συνέργεια, οι τρέχουσες στρατηγικές εμβολιασμού στοχεύουν στα επιμέρους παθογόνα».

«Διερευνούμε το συνδυασμό των νέων αντιγριπικών και πνευμονιοκοκκικών εμβολίων σε ένα εμβόλιο και έχουμε δείξει μια εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων κατά των διαφόρων υποτύπων της γρίπης».

Οι προηγούμενες δημοσιευμένες εργασίες από την ομάδα δείχνουν εξίσου υψηλή αποτελεσματικότητα της συγχορήγησης του πνευμονιοκοκκικού εμβολίου με το αντιγριπικό εμβόλιο, οπότε υπάρχει αμφίδρομη ενίσχυση της ειδικής παθογόνου ανοσίας.

«Τα ευρήματά μας προκαλούν το παλαιό δόγμα σχετικά με την ανάμιξη εμβολίων ιού και βακτηρίων σε μία μόνο ένεση», λέει ο Δρ Alsharifi.

«Ο ιός της γρίπης και ο πνευμονιόκοκκος ‘συνεργάστηκαν’ για να προκαλέσουν έως και 100 εκατομμύρια θανάτους κατά τη διάρκεια της μεγάλης πανδημίας της ισπανικής γρίπης το 1918-1919», λέει ο καθηγητής Paton.

«Έναν αιώνα αργότερα, έχουμε δείξει μια ανάλογη, αλλά αυτή τη φορά άκρως προστατευτική, συνέργεια μέσω της καινοτόμου στρατηγικής εμβολιασμού που στοχεύει και τα δύο παθογόνα ταυτόχρονα» καταλήγει ο καθηγητής.