Η παραλλαγή  Omicron εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σύντομα θα υπερκεράσει την δέλτα στην κοινότητα. Για να απαντηθεί το ερώτημα του αν τα διαθέσιμα εμβόλια και αντισώματα είναι αποτελεσματικά έναντι της νέας αυτής παραλλαγής γίνονται διαρκώς έρευνες.

Αυτό ακριβώς το ερώτημα θέλησε να απαντήσει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Stefan Pöhlmann και Markus Hoffmann από το Γερμανικό Κέντρο Πρωτευόντων Θηλαστικών – Ινστιτούτο Leibniz  Έρευνας των Πρωτευόντων Θηλαστικών στο Göttingen και συναδέλφους από την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Göttingen, το Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander του Erlangen-Nürnberg και το γερμανικό Κέντρο Έρευνας Λοιμώξεων στο Braunschweig. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε σε κυτταρικές καλλιέργειες πόσο αποτελεσματικά εξουδετερώνεται η παραλλαγή Omicron από αντισώματα αναρρωσάντων και εμβολιασμένων. Ωστόσο απομένει να αναλυθεί και ο βαθμός που τα Τ κύτταρα ανοσιακής μνήμης εξουδετερώνουν τα μολυσμένα κύτταρα.

Η ομάδα μπόρεσε να δείξει ότι τα αντισώματα από άτομα που έχουν αναρρώσει μετά δυσκολίας αναστέλλουν την παραλλαγή Omicron. Τα αντισώματα μετά από δύο εμβολιασμούς με το εμβόλιο της BioNTech-Pfizer έδειξαν επίσης σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Omicron. Καλύτερος έλεγχος της παραλλαγής  παρατηρήθηκε μετά από τριπλό εμβολιασμό με το εμβόλιο της BioNTech-Pfizer καθώς και μετά από συνδυαστικό εμβολιασμό με Oxford-AstraZeneca και BioNTech-Pfizer. Τέλος, τα περισσότερα από τα μονοκλωνικά αντισώματα που αξιολογήθηκαν στη μελέτη δεν ήταν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Omicron. Αυτά τα αποτελέσματα συνάγεται ότι πολλά αντισώματα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της COVID-19 θα είναι αναποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Omicron. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ότι μια τρίτη ανοσοποίηση με το εμβόλιο της BioNTech-Pfizer (ενισχυτική δόση) καθώς και ο συνδυασμός εμβολίων μπορεί να παράσχει μια αποτελεσματική προστασία από την παραλλαγή Omicron.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης και την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων που επί του παρόντος χορηγούνται για την αντιμετώπιση της Covid-19. Από τα αντισώματα που εξετάστηκαν  σε κυτταρικές καλλιέργειες μόνο ένα αντίσωμα (Sotrovimab) φάνηκε αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση της πρωτείνης ακίδας της παραλλαγής Omicron, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές διερεύνησαν περαιτέρω εάν οι ασθενείς που μολύνθηκαν στη Γερμανία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας είχαν παραγάγει αντισώματα που προστατεύουν και από την παραλλαγή Omicron. Ενώ τα αντισώματα φάνηκαν αποτελεσματικά στην αναστολή της πρωτείνης ακίδας του ιού που προκάλεσε το πρώτο επιδημικό κύμα, είχαν μικρή επίδραση στην ακίδα της  Omicron. Επομένως, μπορεί να υποτεθεί ότι αυτά τα άτομα δεν έχουν ισχυρή ανοσολογική προστασία έναντι της Omicron, αν και μένει να αναλυθεί αν τα Τ κυτταρα ανοσοποιητικής μνήμης, που επίσης παράγονται κατά τη μόλυνση, παρέχουν κάποια προστασία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές φαίνεται ότι οι διαθέσιμες θεραπείες με αντισώματα για την COVID-19 μάλλον πρέπει να προσαρμοστούν στην παραλλαγή Omicron, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και ποιος είναι ο πλέον αποτελεσματκός συνδυασμός εμβολίων για την καλύτερη ανοσοποίηση του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης

Στο 59% των κρουσμάτων έφτανε η Omicron στις ΗΠΑ ως τα Χριστούγεννα, λένε τα CDC

Παγκόσμιος «κόκκινος» συναγερμός για την εξάπλωση της μετάλλαξης «Omicron»