Το πλάσμα βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει ασθένειες, συνεπώς αξίζει μεγαλύτερης προσοχής και ευαισθητοποίησης ως προς τα οφέλη που απορρέουν από τη χρήση του. Ρωτώντας άτομα που πάσχουν από πολύπλοκες σπάνιες και χρόνιες ασθένειες, παίρνει κανείς την απάντηση ότι οι θεραπείες από δωρεά πλάσματος τους βοηθούν να διαχειριστούν καταστάσεις όπως οι Πρωτοπαθείς και Δευτεροπαθείς Ανοσοανεπάρκειες, η Αιμορροφιλία και το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα.

Το πλάσμα αποτελεί βασική ουσία στο αίμα που μεταφέρει σημαντικά κύτταρα, πρωτεΐνες, αντισώματα, ορμόνες και οξυγόνο για να βοηθήσει το σώμα μας να καταπολεμήσει τις μολύνσεις και να αποτρέψει τις θρομβώσεις. Το πλάσμα που συγκεντρώνεται από υγιείς δότες υπόκειται σε επεξεργασία για την ανάπτυξη θεραπειών που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών, αντικαθιστώντας πρωτεΐνες που είναι σε ανεπάρκεια ή λείπουν από τους οργανισμούς ανθρώπων. Πολλοί ασθενείς έχουν ανάγκη τακτικής χορήγησης αυτών των θεραπειών, με εγχύσεις ή σε ενέσιμη μορφή, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η δύναμη του πλάσματος

Καθώς το πλάσμα δεν δύναται να παραχθεί σε εργαστήριο, αποτελεί έναν σπάνιο και πολύτιμο πόρο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να τονιστεί η πολύπλευρη αξία και η δύναμη του πλάσματος και θα πρέπει να γίνει κατανοητή η αξία του για την ανάπτυξη θεραπειών, αλλά και να υπογραμμιστεί η επείγουσα ανάγκη για δωρεές πλάσματος. Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για φάρμακα που αναπτύσσονται από πλάσμα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Takeda συνεχίζει την προσπάθειά της να διευρύνει την πρόσβαση σε θεραπείες πλάσματος εκείνων που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο.

Όπως σημειώνει και η Hema Tallman, Senior Vice President, Global Head της BioLife, μέλος της οικογένειας της Takeda, σημειώνει ότι: «Η BioLife αναγνωρίζει τη γενναιοδωρία των δωρητών πλάσματος για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην παραγωγή σημαντικών θεραπειών για τη σωτηρία της ζωής ατόμων που έχουν ανάγκη και ενθαρρύνει και άλλους να σκεφτούν να γίνουν δωρητές». Επίσης, η κα. Tallman εξηγεί πως «το πλάσμα, που συχνά αναφέρεται ως “υγρός χρυσός”, είναι πηγή ελπίδας για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν με πολύπλοκες σπάνιες και χρόνιες ασθένειες. Η BioLife έχει την τιμή να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον καινοτόμα δίκτυα δωρεάς πλάσματος στον κόσμο, καθιστώντας δυνατή την ανάπτυξη θεραπειών από την Takeda με βάση το πλάσμα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάζονται μεταξύ 130 και 1.200 δωρεών πλάσματος για τη θεραπεία ενός και μόνος ασθενούς για έναν χρόνο. Με τις δωρεές πλάσματος να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι συνήθως λόγω της πανδημίας COVID-19, η BioLife Plasma Services, διευρύνει τη δραστηριότητά της με σχεδόν 200 υπερσύγχρονα κέντρα δωρεών πλάσματος σε όλο τον κόσμο με σκοπό να καλύψει την επείγουσα ανάγκη για πλάσμα.

Γιορτάζοντας τη Διεθνή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα

Τον Οκτώβριο, η Takeda και η Plasma Protein Therapeutics Association – PPTA αναγνωρίζουν τη Διεθνή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Πλάσμα (IPAW). Αφιερωμένη στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για δωρεές πλάσματος, η Διεθνής Εβδομάδα αναδεικνύει τη συμβολή των δωρητών και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής για την αύξηση της κατανόησης σχετικά με τον σωτήριο ρόλο του πλάσματος.

References
1. Stanford Children’s Health. What is Plasma https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=what-is-plasma-160-37
2. PPTA. Plasma. Importance of Donation. https://www.pptaglobal.org/plasma