Όπως ήδη γνωρίζουμε, εκτός από τις εκδηλώσεις στο αναπνευστικό, πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό αναπτύσσουν νευρολογικά συμπτώματα, ενώ μερικοί μπορεί, επίσης, να παρουσιάζουν ανεπαίσθητη εγκεφαλική διαταραχή.

Η «μακρά COVID» είναι ένας από τους όρους που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη συνεχιζόμενη νόσο μετά την ανάρρωση από σοβαρή λοίμωξη, η οποία θεωρείται ότι επηρεάζει έως και το 1/4 των μολυσμένων ατόμων.

Πολλοί υποκείμενοι μηχανισμοί μπορεί να συνεισφέρουν στις δομικές και λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και στα νευρολογικά συμπτώματα της μακράς COVID. Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύθηκε στο medRxiv παρουσιάζει τα πρώιμα ευρήματα.

Τι έδειξε η μελέτη
Στη μελέτη περιλαμβάνονταν 181 ασθενείς με COVID-19 και 185 άτομα ελέγχου. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην ανεύρεση των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση και τη σοβαρότητα μακροχρόνιων συμπτωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη γνωστική βλάβη.

Εξετάστηκαν ξεχωριστά πέντε κατηγορίες συμπτωμάτων για την σοβαρή συμπτωματική ασθένεια:

  • Νευρολογικά, με αποπροσανατολισμό, παραλήρημα ή οπτικές ανωμαλίες
  • Κόπωση ή συστηματικά συμπτώματα, πόνος ή σφίξιμο στο στήθος και σωματικός πόνος
  • Γαστρεντερικά συμπτώματα -ναυτία και έμετος, διάρροια
  • Αναπνευστικά ή μολυσματικά συμπτώματα -πυρετός, βήχας και δύσπνοια
  • Δερματολογικά συμπτώματα -κνησμός, εξανθήματα, πληγές στα πόδια

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ασθενείς με κόπωση ή συμπτωματικά συμπτώματα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο μακράς COVID, με τα αποτελέσματα να δείχνουν, επίσης, ότι η σοβαρή ασθένεια συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μακράς COVID και πιο σοβαρών συνεχιζόμενων συμπτωμάτων.

Παρόλο που οι περισσότεροι ασθενείς στην ομάδα της COVID-19 δεν είχαν νοσηλευθεί κατά την έντονη φάση της ασθένειας, η σύνδεση ανάμεσα στην αρχική σοβαρότητα και την επιμονή της ασθένειας παρέμεινε έγκυρη, όπως και ο αυξημένος κίνδυνος πιο σοβαρής χρόνιας νόσου. Με άλλα λόγια, η μακρά COVID αποτελεί ανησυχία και για τα κοινά περιστατικά, εκτός από τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Παρομοίως, εντοπίστηκαν έξι κατηγορίες μακροχρόνιων συμπτωμάτων:

  • Νευρολογικά, όπως και παραπάνω
  • Γαστρεντερικά ή αυτοάνοσα -εξάψεις, ναυτία και διάρροια
  • Καρδιοαναπνευστικά -δύσπνοια, πόνος ή σφίξιμο στο στήθος και κόπωση
  • Δερματολογικά -πρήξιμο στα χείλη ή το πρόσωπο, πληγές στα πόδια και εξανθήματα με κνησμό
  • Μειωμένη όρεξη με απώλεια βάρους
  • Ψυχολογικά συμπτώματα –κατάθλιψη, άγχος και ζωηρά όνειρα

Όταν τα γνωστικά συμπτώματα εξετάστηκαν ξεχωριστά χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικά συμπτώματα, διαπιστώθηκε ότι η παρουσία νευρολογικών συμπτωμάτων, όπως ο πονοκέφαλος, η ζαλάδα,η θολούρα, ο αποπροσανατολισμός, οι οπτικές ανωμαλίες, το παραλήρημα και η απώλεια συνείδησης, ήταν παράγοντας πρόβλεψης για τον μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων αργότερα.

Η επιμονή των γαστρεντερικών/αυτοάνοσων και καρδιοαναπνευστικών συμπτωμάτων επίσης προέβλεπε γνωστικά προβλήματα, υποδεικνύοντας ενδεχομένως ότι τα υποκείμενα προβλήματα όχι μόνο ήταν συγκεκριμένα στη νευρολογική βλάβη αλλά θα μπορούσαν να σχετίζονται με υποξία και άλλες παθήσεις.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σοβαρότητα της νόσου στην έντονη φάση της προβλέπει τη μακροχρόνια συμπτωματολογία και ιδιαίτερα τα νευρολογικά συμπτώματα. Η παρουσία νευρολογικών και συμπτωμάτων κόπωσης στην έντονη φάση και νευρολογικών, καρδιακών ή αναπνευστικών συμπτωμάτων στη φάση της μακράς νόσου προβλέπουν τον αυξημένο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Το βότανο που καταπολεμά τα ήπια συμπτώματα

Κορωνοϊός: Η μακρά Covid-19 στα παιδιά σπάνια ξεπερνά τους τρεις μήνες

Κορωνοϊός – Ανοσμία: Αυτοί οι ασθενείς ανακτούν πιο γρήγορα την όσφρησή τους