Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα νέα mRNA εμβόλια για την COVID-19 είναι σπάνιες, ήπιες και αντιμετωπίσιμες και δεν θα πρέπει να αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να εμβολιαστούν, υποστηρίζει έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stanford που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Η μελέτη ανέλυσε 22 πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις στις πρώτες 39.000 δόσεις εμβολίων των Pfizer και Moderna που έλαβαν εργαζόμενοι στον τομέα υγείας του Πανεπιστημίου λίγο μετά την άδεια για επείγουσα χρήση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα, οι περισσότεροι από όσους ανέπτυξαν αντιδράσεις ήταν αλλεργικοί σε ένα συστατικό που βοηθά στη σταθεροποίηση των εμβολίων για την COVID-19, αλλά όχι στα συστατικά των εμβολίων που παρέχουν ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Επιπλέον, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις συνέβησαν μέσω μιας έμμεσης ενεργοποίησης αλλεργικών μονοπατιών, καθιστώντας πιο εύκολο τον περιορισμό τους συγκριτικά με άλλες αλλεργικές αντιδράσεις.

«Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι διαχειρίσιμες. Η αλλεργική αντίδραση σε αυτά τα εμβόλια είναι ασυνήθιστη, αλλά αν συμβεί υπάρχει τρόπος να το διαχειριστούμε», αναφέρει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kari Nadeau, MD, Ph.D, καθηγήτρια παιδιατρικής στον τομέα των διατροφικών αλλεργιών, της ανοσολογίας και του άσθματος.

Παράδοση οδηγιών παραγωγής πρωτεϊνών
Τα mRNA εμβόλια για τον κορωνοϊό παρέχουν ανοσία μέσω μικρών τμημάτων αγγελιοφόρου RNA που κωδικοποιούν μοριακές οδηγίες για την παραγωγή πρωτεϊνών. Επειδή το mRNA στα εμβόλια είναι εύθραυστο, περικλείεται σε φυσαλίδες λιπιδίων και σακχάρων για μεγαλύτερη σταθερότητα. Όταν το εμβόλιο χορηγείται στον βραχίονα ενός ανθρώπου, το mRNA εισέρχεται στον διπλανό μυ και στα ανοσοκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια κατασκευάζουν μη μολυσματικές πρωτεΐνες παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2. Οι πρωτεΐνες πυροδοτούν την ανοσοαπόκριση που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου να αναγνωρίσει και να αμυνθεί έναντι του ιού.

Τα εκτιμώμενα ποσοστά σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης από τα εμβόλια είναι 4,7 και 2,5 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna αντίστοιχα, σύμφωνα με το Σύστημα Αναφοράς Παρενεργειών Εμβολίων των ΗΠΑ, το οποίο, ωστόσο, δεν καταγράφει όλες τις αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια, παραγνωρίζοντας τις ήπιες ή μέτριες παρενέργειες.

Προκειμένου να κατανοήσει πιο ολοκληρωμένα τις αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτά τα νέα εμβόλια λοιπόν, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα ιατρικά αρχεία των επαγγελματιών υγείας που έλαβαν 38.895 δόσεις των mRNA εμβολίων για την COVID-19 (31.635 δόσεις Pfizer και 7.260 δόσεις Moderna).

Μέσω των ιατρικών αρχείων, οι ερευνητές θέλησαν να βρουν τυχόν θεραπείες για αλλεργικές αντιδράσεις και εντόπισαν εκείνες που συνδέονταν με τα εμβόλια. Πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις είχαν 22 λήπτες εμβολίων (20 εκ των οποίων γυναίκες), εμφανίζοντας συγκεκριμένα συμπτώματα τρεις ώρες μετά το εμβόλιο. Στα ιατρικά αρχεία οι ερευνητές αναζήτησαν τα εξής συμπτώματα: Εξανθήματα, οίδημα στο στόμα και τα χείλη, τη γλώσσα ή τον λάρυγγα, δύσπνοια, συριγμό ή σφίξιμο στο στήθος, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση ή απώλεια συνείδησης. Μόνο 17 από τους 22 λήπτες των εμβολίων είχαν αντιδράσεις που πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια για αλλεργική αντίδραση, οι τρεις έλαβαν επινεφρίνη που δίνεται συνήθως για σοβαρότερη αναφυλαξία και τελικά ανέρρωσαν όλοι.

Από τους 22 λήπτες, οι 16 είχαν καταγεγραμμένο ιστορικό προηγούμενων αλλεργικών αντιδράσεων: 10 σε αντιβιοτικά, εννέα σε τρόφιμα και οκτώ σε μη αντιβιοτικά φάρμακα (κάποιοι είχαν πάνω από ένα είδος αλλεργίας). Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έναν επακόλουθο εργαστηριακό έλεγχο σε 11 άτομα για να διαπιστώσουν ποιον τύπο αλλεργικής αντίδρασης είχαν, καθώς και τι πυροδοτούσε την αλλεργία τους: Αν ήταν κάποιο από τα σάκχαρα ή τα λιπίδια ή κάποιο άλλο από τα συστατικά του εμβολίου.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δερματικές εξετάσεις ανίχνευσης αλλεργικών αντιδράσεων και όπως διαπιστώθηκε κανένας δεν εμφάνισε αντίδραση στα εισαγόμενα συστατικά των εμβολίων, ενώ μόλις ένας αντέδρασε σε ολόκληρο το εμβόλιο για την COVID-19. Οι εξετάσεις αίματος στη συνέχεια έδειξαν ότι οι λήπτες των εμβολίων δεν είχαν υψηλά επίπεδα των αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης E (IgE), τα οποία προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Από τη στιγμή που ο δερματικός έλεγχος δεν εξήγησε τον μηχανισμό πίσω από τις αλλεργικές αντιδράσεις των συμμετεχόντων, οι ερευνητές συνέχισαν με ένα άλλο είδος διαγνωστικού ελέγχου. Οι λήπτες των εμβολίων παρείχαν δείγματα αίματος για εξέταση της αλλεργικής ενεργοποίησης των λεγόμενων «βασεόφιλων» ανοσοκυττάρων. Τα δείγματα αίματος των 10 από τους 11 συμμετέχοντες έδειξαν κάποια αντίδραση στο εισερχόμενο συστατικό PEG (πολυαιθυλενογλυκόλη), το οποίο υπάρχει και στα δύο εμβόλια (Pfizer και Moderna). Επιπλέον, και οι 11 λήπτες είχαν ενεργοποίηση των βασεόφιλων, ως απόκριση στο εμβόλιο mRNA, όταν αυτό αναμείχθηκε με τα δικά τους βασεόφιλα.

Και οι 11 συμμετέχοντες είχαν υψηλά επίπεδα IgG αντισωμάτων έναντι του PEG στο αίμα τους, τα οποία βοηθούν στην ενεργοποίηση των βασεόφιλων υπό ορισμένες συνθήκες, εύρημα που υποδεικνύει ότι πιθανότατα τα άτομα ήταν ευαίσθητα στο PEG πριν την λήψη των εμβολίων. «Δεν φαίνεται, λοιπόν, πως το mRNA από μόνο του προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Επίσης, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι αντιδράσεις στα εμβόλια COVID-19 δεν αποτελούσαν την πιο σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης, στοιχείο ευοίωνο όσον αφορά στην ασφάλεια των εμβολίων. Οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται από τα IgG και τα βασεόφιλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιισταμινικά, υγρά, κορτικοστεροειδή και συνεχή παρατήρηση, πράγματα που σημαίνει ότι πολλά από τα άτομα που παρουσίασαν κάποια αντίδραση στην πρώτη δόση του εμβολίου μπορούν να λάβουν και τη δεύτερη δόση με ασφάλεια υπό ιατρική παρακολούθηση.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Ανοσία: Πόσο διαρκεί στους εμβολιασμένους – Τι κερδίζουν όσοι έχουν περάσει κοινό κρυολόγημα

Pfizer – Moderna: Η προστασία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού εξασθενεί με τον χρόνο

Κορωνοϊός: Ποιο εμβόλιο προκαλεί εκτεταμένο δερματικό εξάνθημα – Πόσο ανησυχητικό είναι