Το μητρικό γάλα μπορεί να προσφέρει μεγάλη ενίσχυση στην καρδιά των πρόωρων μωρών, σύμφωνα με νέα πρωτοποριακή μελέτη, η οποία έρχεται να προστεθεί στα ήδη γνωστά οφέλη που έχει το μητρικό γάλα για τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Afif El-Khuffasm, καθηγητής παιδιατρικής στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών RCSI) του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας της Ιρλανδίας, αναφέρει ότι τα ευρήματα προσφέρουν τα πρώτα στοιχεία μιας σύνδεσης ανάμεσα στη διατροφή των πρόωρων παιδιών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους και την καρδιακή λειτουργία κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους.

Επειδή η καρδιακή λειτουργία των πρόωρων βρεφών είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των μωρών που γεννήθηκαν έπειτα από μια υγιή, ολοκληρωμένη κύηση, τα παιδιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους, όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια  και υπέρταση. Επίσης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη των 80 πρόωρων βρεφών βρήκε ότι όσα αρχικά τρέφονταν μόνο με μητρικό γάλα είχαν βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία στην ηλικία του ενός έτους και ότι, στο πλαίσιο αυτό, προσέγγιζαν το επίπεδο που παρουσιάζουν τα υγιή μωρά ολοκληρωμένης κύησης.

Ειδικότερα, τα πρόωρα βρέφη που λάμβαναν μεγάλες ποσότητες μητρικού γάλακτος κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους είχαν πιο υγιή καρδιακή δομή και λειτουργία και καλύτερη καρδιακή απόκριση στο στρες στην ηλικία του ενός έτους συγκριτικά με εκείνα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φόρμουλας.

Οι βελτιώσεις αυτές ήταν εμφανείς πριν τα μωρά λάβουν εξιτήριο από το μαιευτήριο και παρέμειναν μέχρι και το πρώτο έτος της ζωής τους.

«Τα πρόωρα μωρά ένδέχεται να παρουσιάζουν διαταραχές καρδιακής λειτουργίας. Ωστόσο, εκείνα που θηλάζουν ή τρέφονται με μητρικό γάλα παρουσιάζουν βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας σε επίπεδα που μπορούν να συγκριθούν με αυτά των υγιών μωρών που γεννιούνται στους εννέα μήνες. Αντίθετα, τα πρόωρα μωρά που τρέφονται με έτοιμο γάλα δεν παρουσιάζουν τη βελτίωση αυτή», σημειώνει καταληκτικά ο Δρ. El-Khuffash.

Διαβάστε επίσης

Θηλασμός: Ακόμα και μια σταγόνα μητρικού γάλακτος είναι ωφέλιμη

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Δέκα πράγματα που ισχύουν για εγκύους και θηλάζουσες

Τοκετός: Η διπλή απειλή και ποιες γυναίκες αφορά