Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να δώσει στους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μια εξατομικευμένη και πιο ακριβή πρόβλεψη κινδύνου νέου επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μελέτη θα συμβάλει στον εντοπισμό των πιο σημαντικών παραγόντων για την πρόληψη νέου εγκεφαλικού επεισοδίου και έχει τις προοπτικές για να αποτρέψει πολλές χιλιάδες εγκεφαλικά επεισόδια και ως εκ τούτου πολλούς θανάτους και περιστατικά ανικανότητας.

Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα, ένας στους τέσσερις επιζήσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο θα υποστεί και δεύτερο, ενώ έως και το 80% αυτών θα μπορούσαν να αποτραπούν με τις σωστές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μάλιστα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 27% μεταξύ 2017-2047 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της αύξησης του υπερήλικου πληθυσμού.

Η μελέτη χρησιμοποίησε υπολογισμούς βάσει μη τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, όπως το φύλο και η εθνικότητα, αλλά και τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, η διατροφή, η παχυσαρκία, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και η συμμόρφωση με τις θεραπείες, καθώς και κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο για δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο εντός τριών μηνών, ενός έτους ή περισσότερο, συμβάλλοντας στην πρόληψη υποτροπής και στη βελτίωση της προσκόλλησης στη θεραπεία.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Vall d’ Hebrón της Ισπανίας, χρησιμοποίησε ένα σύνολο δεδομένων από 41.325 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με διάγνωση εγκεφαλικού επεισοδίου σε διάστημα έξι ετών και εφάρμοσε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορούσε να παράσχει εξατομικευμένη πρόβλεψη κινδύνου για δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο σε τρεις και 12 μήνες.

«Η γνώση αυτού του κινδύνου έχει κλινικά αξία τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Στους παράγοντες κινδύνου περιλήφθηκαν η υψηλή αρτηριακή και η αυξημένη χοληστερόλη, η κολπική μαρμαρυγή ή η υπνική άπνοια. Επίσης, προσδιορίσαμε και ποσοτικοποιήσαμε ποιοι είναι οι πιο σχετικοί παράγοντες κινδύνου και ποιους από αυτούς μπορεί να τροποποιήσει ο κάθε ασθενής στον τρόπο ζωής του», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Giorgio Colangelo.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πιο εξατομικευμένων προβλέψεων για το αν και πότε οι ασθενείς θα υποστούν νέο εγκεφαλικό επεισόδιο, εξηγώντας παράλληλα τις επιπτώσεις των ατομικών παραγόντων κινδύνου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να συμμορφώνονται καλύτερα με οποιαδήποτε προτεινόμενη θεραπεία ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, μειώνοντας την πιθανότητα δεύτερου επεισοδίου», καταλήγει η Δρ. Marta Rubiera, που συνεργάστηκε στη μελέτη.

Διαβάστε επίσης

Η πρωινή συνήθεια που μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή – IVF: Η τεχνητή νοημοσύνη χαρίζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: «Έξυπνη» κολονοσκόπηση μειώνει τον κίνδυνο νόσου