Η ανορθολογική χρήση των αντιβιοτικών δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων αλλά και εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε βάθος πέντε έως δέκα ετών, διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Umeå της Σουηδίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αιτία βρίσκεται στις αλλαγές που προκαλούνται στο εντερικό μικροβίωμα από τα αντιβιοτικά.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μέσα από τη μελέτη στοιχείων 40.000 ασθενών από το Μητρώο Καρκίνου Παχέος Εντέρου της Σουηδίας για την περίοδο 2010-2016, τα οποία συγκρίθηκαν με εκείνα μιας ομάδας ελέγχου 200.000 ατόμων χωρίς καρκίνο από τον πληθυσμό της χώρας. Οι πληροφορίες σχετικά με την ατομική λήψη αντιβιοτικών αντλήθηκαν από το Εθνικό Μητρώο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων για το χρονικό διάστημα 2005–2016.

Όπως διαπιστώθηκε, η χρήση αντιβιοτικών για περισσότερους από έξι μήνες ανεξαρτήτως φύλου συνδέθηκε με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ανιόν κόλον, το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου στο οποίο προωθούνται οι τροφές μετά το λεπτό έντερο, επίπτωση που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε για το κατιόν κόλον. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν εμφανής σε διάστημα πέντε έως δέκα ετών και, παρά το ότι οι πιθανότητες αυξάνονταν αναλογικά με την ποσότητα αντιβιοτικών, ο κίνδυνος ήταν στατιστικά σημαντικός ακόμη και για όσους είχαν λάβει αντιβιοτική αγωγή άπαξ.

Τέλος, αναφορικά με τον ορθοκολικό καρκίνο, τα αντιβιοτικά δεν αύξησαν τις πιθανότητες εμφάνισής του στους άνδρες ενώ συνδέθηκαν με μειωμένα περιστατικά στις γυναίκες.

Για την απόδειξη της λήψης αντιβιοτικών ως σημαντικό παράγοντα εμφάνισης του καρκίνου, οι ερευνητές μελέτησαν παράλληλα τη δράση ενός μη αντιβιοτικού βακτηριοκτόνου φαρμάκου που χορηγείται σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και δεν επηρεάζει τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος. Πράγματι, το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν παρουσίασε συνάφεια με μεγαλύτερες πιθανότητες καρκίνου, εύρημα που επιβεβαιώνει τον αρνητικό ρόλο των αντιβιοτικών, όχι μόνο τα από του στόματος χορηγούμενα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη αλλά και των ενδοφλέβιων.

«Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη περιορισμού των αντιβιοτικών. Ενώ σε περιπτώσεις η λήψη τους αποδεικνύεται σωτήρια, υπάρχει πλήθος λιγότερο σοβαρών  παθήσεων που θα ιαθούν μόνες τους με την πάροδο του χρόνου, για τις οποίες χρειάζεται προσοχή», ανέφερε σχετικά η Sophia Harlid, ερευνήτρια με αντικείμενο τον Καρκίνο από το Πανεπιστήμιο Umeå, διευκρινίζοντας πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για όποιον έχει λάβει αντιβιοτικά, καθώς η αύξηση του κινδύνου είναι μέτρια και η επιπτώσεις στον απόλυτο κίνδυνο ατομικά αρκετά μικρή.

Διαβάστε επίσης

Αντιβιοτικά: Πότε γίνονται επικίνδυνα για την υγεία

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Μειώστε τον κίνδυνο τρώγοντας αυτό δυο φορές την εβδομάδα

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα επικίνδυνα συμπτώματα – Η εξέταση που σώζει