Βακτήρια, όπως ο στρεπτόκοκκος Β, είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα αλλά και θνησιγένεια στα νεογνά. Κι ενώ υπάρχουν φάρμακα για τις λοιμώξεις που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Β, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια λόγω ανθεκτικότητας του παρατηρείται θεραπευτική αποτυχία.

Ωστόσο, Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών μελέτη σύμφωνα με την οποία οι ολιγοσακχαρίτες που περιέχει το μητρικό γάλα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Β σε ανθρώπινα κύτταρα και ιστούς από τρωκτικά. Ελπίζουν δε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως οι ολιγοσακχαρίτες να μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά φάρμακα.

«Το εργαστήριο μας έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι το κατάλληλο μίγμα ολιγοσακχαριτών από το μητρικό γάλα έχει αντι-μικροβιακή και αντιβιοτική δράση κατά του στρεπτόκοκκου Β», εξηγεί η ερευνήτρια Rebecca Moore. «Θελήσαμε να αποδείξουμε ότι μπορεί να προλάβει τις λοιμώξεις σε εργαστηριακές κυτταρικές καλλιέργειες και ιστούς που είχαμε απομονώσεις από έγκυες γυναίκες και σε κυοφορούντα ποντίκια», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την Δρ Moore, η ανάλυση έδειξε ότι ο συνδυασμός ολιγοσακχαριτών από το μητρικό γάλα μπορεί να αναστείλει την βακτηριακή ανάπτυξη τόσο στα μακροφάγα όσο και στις μεμβράνες. Έτσι στη συνέχεια οι επιστήμονες θέλησαν να δουν σε ζωικό μοντέλο αν όντως οι ολιγοσακχαρίτες προλαμβάνουν τις λοιμώξεις που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Β να εξαπλωθούν στο αναπαραγωγικό κανάλι στην περίπτωση κύησης. «Σε πέντε διαφορετικά σημεία του αναπαραγωγικού καναλιού εντοπίσαμε σημαντική μείωση της λοίμωξης μετά την θεραπεία με ολιγοσακχαρίτες», εξηγεί η ερευνήτρια.

Εξηγώντας τον μηχανισμό δράσης των ολιγοσακχαριτών η Δρ Moore λέει ότι έχουν διπλό τρόπο να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος: Δρουν ως «αντικολλητικό» εμποδίζοντας τα παθογόνα να κολλήσουν στις επιφάνειες των ιστών και να σχηματίσουν ένα βιοφίλμ, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικό υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Επιτρέπεται ο θηλασμός όταν η μαμά έχει Covid-19;

Θηλασμός: Τέσσερις τρόποι για να τα καταφέρετε

Θηλασμός: Ακόμα και μια σταγόνα μητρικού γάλακτος είναι ωφέλιμη