Φλογερά πάθη και ερωτικές απογοητεύσεις, καταπιεστικοί γονείς και ανύπαρκτοι φίλοι… Οι σχέσεις και οι επιλογές μας στην εφηβεία φαίνεται πως δεν μας ραγίζουν την καρδιά απλώς, όπως συμβαίνει ενίοτε, αλλά απειλούν ουσιαστικά την υγεία της και στην ενήλικη ζωή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, έφηβοι που ενηλικιώνονται στο παραπάνω μοτίβο κινδυνεύουν μελλοντικά από υπέρταση.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία μια μελέτης 184 εφήβων από το Charlottesville 13 ετών κατά την έναρξης το 1998, ο καθηγητής Ψυχολογίας Δρ Joseph Allen με την ομάδα του μελέτησαν τις περιπτώσεις 146 συμμετεχόντων από το αρχικό δείγμα σχετικά με την αισθηματική τους ζωή στα 17 έως 19 και κατόπιν, στην ηλικία των 29-31 ετών, τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν στο Development and Psychopathology του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι αναφορές των συμμετεχόντων σκιαγράφησαν μια ευθέως ανάλογη σχέση μεταξύ των έντονων ερωτικών συναισθημάτων στην εφηβεία και την εκδήλωση υπέρτασης στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, κοινή μεταβλητή για τη συγκεκριμένη ομάδα ήταν οι γονείς – κέρβεροι που ασκούσαν ψυχολογική πίεση με την ελεγκτική συμπεριφορά τους.

Το σίγουρο μείγμα για ένα επισφαλές μέλλον

Ως ένα επικίνδυνο μείγμα χαρακτήρισε ο Δρ Allen τον συνδυασμό γονεϊκής καταπίεσης και εφηβικών μυαλών «πάνω από το κεφάλι». «Δεν είναι ότι εμπλέκονται σε μια συναισθηματική σχέση αλλά ότι η σχέση καταλήγει να απορροφά τον χρόνο και την ενέργειά τους σε ασυνήθιστο βαθμό» αναφέρει, διευκρινίζοντας πως η προσκόλληση στον ή στην σύντροφο αποκόπτει το άτομο από το κοινωνικό περιβάλλον και άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνο του ή με φίλους.

Αναφορικά με τον δεύτερο παράγοντα στο ανησυχητικό σκέλος της εξίσωσης, τους γονείς, ο ίδιος εξηγεί ότι η ενοχή που προκαλούν στα παιδιά όποτε τους κάνουν υποδείξεις ή επιπλήξεις επειδή ξέφυγαν από τα αυστηρά όρια, ουσιαστικά τα ωθούν σε αυτές τις έντονες σχέσεις.

Παράλληλα, οι υποκείμενες αναφορές των συμμετεχόντων αποτύπωσαν την αρνητικές επιπτώσεις του επικίνδυνου μείγματος και σε άλλες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, σύμφωνα με τις οποίες οι φιλίες στην ενήλικη ζωή αποδείχτηκαν υπόθεση ασταθής και δύσκολη. «Είναι σαν να μην έμαθαν πώς να οικοδομούν μια ουσιαστική καλή φιλία», σχολιάζει ο Δρ Allan.

Ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον εξηγεί πιθανώς και γιατί μια διαταραχή στις διαπροσωπικές σχέσεις του αποτελεί από τις πλέον αγχώδεις εμπειρίες για όποιον την βιώνει καθώς, σύμφωνα με τον καθηγητή, «μπορείς να έχεις όλα τα χρήματα του κόσμου και πάλι, αν οι σχέσεις σου είναι κακές, να μην μπορείς να ευτυχήσεις». Αν και δεν προέκυψε κάποια αιτιώδεις συνάφεια, η έρευνα υποδεικνύει ότι οι προβληματικές σχέσεις λειτουργούν ως ένας δείκτης πρόβλεψης των υψηλότερων τιμών αρτηριακής πίεσης στο μέλλον.

Δημοφιλής στο σχολείο; Και όμως στοιχίζει

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέγραψαν επιπλέον και άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως ότι το έντονο άγχος στα εφηβικά χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση ενώ οι υγιείς φιλίες σε αυτή την ηλικία μπορούν να εξασφαλίσουν πιο καλές αισθηματικές σχέσεις στην ενήλικη ζωή.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον η αποκάλυψη της μελέτης για τους εφήβους που υπήρξαν οι δημοφιλείς και «κουλ» του σχολείου. Συγκεκριμένα, στην ηλικία των 22 οι συνομήλικοί τους τους αξιολογούσαν ως λιγότερο ικανούς να διαχειριστούν τις κοινωνικές τους σχέσεις και, επιπλέον, είχαν περισσότερες πιθανότητες για προβλήματα αλκοολισμού και ναρκωτικών ή εμπλοκής σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης:

Εφηβεία – Κατάθλιψη: Πόση στεναχώρια μπορεί να φέρουν τα λίγα Like

Ερωτικό παιχνίδι: Κερδίζουμε ή χάνουμε όταν το «παίζουμε» δύσκολοι;

Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία συνεπάγεται το υψηλό μορφωτικό επίπεδο