Η μύτη του σκύλου διαθέτει απίστευτα εργαλεία, γι’αυτό και χρησιμοποιείται ήδη για τον εντοπισμό βομβών, ναρκωτικών και πτωμάτων. Η αίσθηση της όσφρησης των σκύλων είναι δέκα χιλιάδες φορές πιο έντονη από ό,τι των ανθρώπων και πολύ πιο ευαίσθητη ακόμα και από τον πιο ευαίσθητο εξοπλισμό για την ανίχνευση οσμών. Επίσης, τα σκυλιά μπορούν να «μυρίσουν» ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Μήπως, λοιπόν, μπορούν να «μυρίσουν» και τον κορωνοϊό; Όπως τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Hassan Vally από το Πανεπιστήμιο La Trobe της Αυστραλίας που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο The Conversation, «πριν την εξέταση των στοιχείων, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σκυλιά μπορούν να αντικαταστήσουν ένα PCR τεστ, το οποίο αποτελεί την καλύτερη διαθέσιμη διαγνωστική μέθοδο μέχρι στιγμής».

Αντίθετα, ο ερευνητής ευελπιστείότι τα σκυλιά θα χρησιμοποιηθούν για πιο μαζικό έλεγχο, πράγμα το οποίο ίσως αποδειχθεί χρήσιμο για τον άμεσο εντοπισμό ατόμων με COVID-19 σε μεγάλα πλήθη, όπως αυτά που συγκεντρώνονται σε αεροδρόμια, στάδια ή συναυλίες.

Πώς θα ξέρουμε αν τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τον κορωνοϊό;
«Ο καλύτερος τρόπος να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα ενός τεστ (στην περίπτωση αυτή, τη μύτη ενός εκπαιδευμένου σκύλου) είναι να συγκρίνουμε τα αποτελέσματά του με αυτά του καλύτερου διαθέσιμου τεστ (εν προκειμένω του PCR)», επισημαίνει ο Δρ. Vally και προσθέτει:

«Θέλουμε να μάθουμε πόσο καλή είναι η μύτη του σκύλου στον ακριβή εντοπισμό ανθρώπων που είτε έχουν είτε δεν έχουν COVID-19, όπως αυτό προσδιορίζεται από ένα PCR τεστ».
Σημειώνεται ότι ένα καλό διαγνωστικό τεστ θα έχει αφενός υψηλή ευαισθησία και αφετέρου υψηλή ακρίβεια. Αν ένα τεστ έχει χαμηλή ευαισθησία, συχνά θα κάνει λανθασμένες αρνητικές διαγνώσεις σε ανθρώπους που νοσούν (ψευδώς αρνητικά). Αντίστοιχα, αν έχει χαμηλή ακρίβεια θα κάνει συχνά λανθασμένες θετικές διαγνώσεις σε υγιή άτομα (ψευδώς θετικά).

Τι θα συμβεί, λοιπόν, με τα σκυλιά;
Τα καλά νέα είναι ότι φαίνεται πως τα σκυλιά ανταποκρίνονται εξαιρετικά καλά στον έλεγχο για την COVID-19. Δύο πρόσφατες προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα σκυλιά μπορούν να το κάνουν αυτό με υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια.

Μία μελέτη, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από ανεξάρτητους ερευνητές, περιελάμβανε έξι εκπαιδευμένους σκύλους που θα ειδοποιούσαν τους κηδεμόνες τους όταν ανίχνευαν τη μυρωδιά της COVID-19 στα ρούχα μολυσμένων ατόμων. Η μελέτη ανέδειξε ευαισθησία της τάξης του 82-94% και ακρίβεια της τάξης του 76-92%.

Μια δεύτερη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο και επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, περιελάμβανε εννέα εκπαιδευμένους σκύλους, που εντόπισαν περιστατικά κορωνοϊού από κομμάτια υφάσματος που ακουμπούσαν στις μασχάλες των πασχόντων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ευαισθησία ανήλθε στο 97% και η ακρίβεια στο 91%.
Συνδυαστικά, οι μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά είναι πολύ καλά στον ταχύ εντοπισμό ατόμων με COVID-19 και ότι σπάνια κάνουν λάθος.

Οι ενδοιασμοί
Σημαντικό είναι, όμως, σύμφωνα με τον Δρ. Vally, να κατευνάσουμε τον ενθουσιασμό μας, με τις παραδοσιακές επιστημονικές επιφυλάξεις:

  • Πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά όλα τα ευρήματα της μελέτης πριν επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από άλλους ερευνητές.
  • Θα προσφέρει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τα ευρήματα αν άλλες έρευνες τα αναπαράγουν χρησιμοποιώντας περισσότερους ανθρώπους.
  • Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην ανίχνευση της COVID-19 από σκυλιά σε ένα ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον και στον πραγματικό κόσμο, ο οποίος είναι ακατάστατος, χαοτικός και γεμάτος άλλες μυρωδιές και περισπασμούς.

«Πιστεύω, πάντως, ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα ώστε να δικαιολογήσουν περαιτέρω διερεύνηση», καταλήγει ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Επίμονα συμπτώματα για 7 στους 10 ασθενείς

Ευφυΐα: Υπάρχουν έξυπνες ράτσες σκύλων; Ενημερωθείτε

Κορωνοϊός – Ανοσία: Ποιοι θα κάνουν αντισώματα για μια ζωή