Ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα του μύκητα Debaryomyces hansenii είναι υψηλότερα στους πάσχοντες από τη νόσο Crohn από ό,τι στους υγιείς ανθρώπους. Συγκεκριμένα στους ασθενείς, τα επίπεδα του μύκητα είναι ιδιαίτερα υψηλά σε χρονίως πάσχουσες από φλεγμονή περιοχές του λεπτού και του παχέος εντέρου, στοιχείο ενδεικτικό των μη επουλωμένων εντερικών πληγών. Η  νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science.

Ενδιαφέρον είναι ότι ο μύκητας που πολλαπλασιάζεται στις μη επουλωμένες πληγές στο έντερο των ασθενών με νόσο Crohn  βρίσκεται επίσης  στο τυρί και το επεξεργασμένο κρέας.

«Η μη ολοκληρωμένη επούλωση των πληγών μπορεί να ενισχύσει τη χρόνια φλεγμονή, δύο στοιχεία που θεωρούνται εξίσου σημαντικά για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Η σημασία της μελέτης μας είναι ότι προσδιορίζουμε μια σαφή σύνδεση ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο εντερικό μικρόβιο και την απόκριση στην επούλωση πληγών. Η στόχευση αυτής της λοίμωξης μπορεί να είναι κρίσιμη προσέγγιση για τη θεραπεία της νόσου Crohn ή την ανάπτυξη διατροφικών στρατηγικών πρόληψης», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Thaddeus Stappenbeck, διευθυντής του Τμήματος Φλεγμονής και Ανοσίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Κλινικής του Cleveland.

Σε ένα τμήμα της μελέτης, οι ερευνητές έκαναν βιοψία στον εντερικό ιστό ασθενών με τη νόσο Crohn και άλλων που δεν έπασχαν από αυτή και εντόπισαν το D. hansenii στα περισσότερα δείγματα πασχόντων, αντίθετα με το μόλις 10% των υγειών δειγμάτων.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ το D. hansenii δεν είναι προφλεγμονώδες, συνεισφέρει στη σοβαρότητα της νόσου Crohn, επειδή αυξάνει τα επίπεδα μιας κυτοκίνης που λέγεται CCL5 και η οποία συνεργάζεται με άλλα φλεγμονώδη κύτταρα.

«Συνδυαστικά, τα ευρήματά μας υποδεικνύον ότι η στόχευση της CCL5 ή του ίδιου του μύκητα μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη θεραπευτική προσέγγιση για τη βελτίωση της εντερικής επούλωσης στους πάσχοντες από νόσο Crohn που έχουν μολυνθεί από το D. Hansenii», σημειώνει ο Δρ. Stappenbeck.

Βέβαια, οι περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για την εξέταση μιας ευρύτερης ποικιλίας ασθενών και την παρακολούθηση ασθενών με λοιμώξεις από D. hansenii για να προσδιοριστεί η σημασία του μύκητα στο πλαίσιο της σοβαρότητας, της εξέλιξης και της απόκρισης της νόσου Crohn στη θεραπεία. Τέλος, οι μελλοντικές μελέτες χρειάζονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, και να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τη νόσο Crohn.

«Καθώς η μικροβιακή έρευνα έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία, η κατανόηση του ρόλου της στην υγεία και τις ασθένειες των ανθρώπων έχει επεκταθεί σημαντικά. Η μελέτη μας υποστηρίζει ότι το D. hansenii είναι ασφαλές σε υγιή άτομα, αλλά μπορεί να προκαλεί προβλήματα στους πάσχοντες από νόσο Crohn», καταλήγουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης

Φλεγμονώδεις Νόσοι Εντέρου: Έρευνα αποκαλύπτει γιατί η θεραπεία δεν «πιάνει»

Η διατροφή που θέτει σε ύφεση τη νόσο Crohn

Τι κινδύνους κρύβουν τα ΙΦΝΕ όταν εκδηλώνονται σε παιδική ηλικία;