Σε μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου San Diego της Καλιφόρνια, οι ερευνητές εντόπισαν ένα στέλεχος βακτηρίων που διαβιεί στο ανθρώπινο δέρμα και μπορεί να θεραπεύσει τον πιο συχνό τύπο εκζέματος, την ατοπική δερματίτιδα.

Στην εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, η ερευνητική ομάδα διερεύνησε την ασφάλεια και τον μηχανισμό δράσης αυτού του συγκεκριμένου βακτηρίου σε μια πρώτη διπλά τυφλή κλινική δοκιμή φάσης 1, αποσκοπώντας στην θεραπεία πασχόντων από έκζεμα. Από τους 54 συμμετέχοντες, τα 2/3 ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων τους, όπως λιγότερος κνησμός και φλεγμονή.

«Η βασική ερώτηση που θέλαμε να απαντήσουμε είναι το αν κάτι τέτοιο είναι ασφαλές. Πρόκειται, λοιπόν, για μια μελέτη ασφαλείας, στην οποία βρήκαμε αυτό ακριβώς που ελπίζαμε. Το έκζεμα των συμμετεχόντων που έλαβαν την βακτηριακή θεραπεία βελτιώθηκε χωρίς παρενέργειες» εξηγεί  ο Δρ. Richard Gallo, καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα προϊόντα απομόνωσης των βακτηρίων του σταφυλόκοκκου, τα οποία προέρχονταν από το δέρμα ατόμων χωρίς έκζεμα και εντόπισαν κάποια στελέχη που ανέστειλαν την ανάπτυξη του Staphylococcal aureus, ενός παθογόνου βακτηρίου που επιδεινώνει τις δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα. Τα στελέχη αυτά αξιολογήθηκαν και για άλλα χαρακτηριστικά, όπως η μειωμένη ικανότητά τους να καταστρέφουν το δέρμα και η ευαισθησία στα κοινά αντιβιοτικά.

Ο έλεγχος είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό ενός μεμονωμένου στελέχους του βακτηρίου που λέγεται Staphylococcus hominis A9 και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας.

«Έτσι βρήκαμε το γενικό στέλεχος. Ήταν ένα από τα 8.000 που εξετάσαμε για την ικανότητά του εξοντώνει το Staphylococcal aureus και να θεραπεύει την ατοπική δερματίτιδα», εξηγεί ο Δρ. Gallo.

Τα πρώτα τεστ έγιναν σε ζωικά μοντέλα, όπου τα ποντίκια έλαβαν μια πειραματική μορφή εκζέματος. Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέμειξαν το Staphylococcus hominis με μια μη αρωματική λοσιόν και εφάρμοσαν το μείγμα στα ποντίκια δύο φορές ημερησίως για τρεις ημέρες. Μετά τη θεραπεία, διαδικασία γνωστή ως βακτηριοθεραπεία, τα ποντίκια είχαν ουσιαστικά ιαθεί από το έκζεμα.

Η επιτυχία στα ζωικά μοντέλα οδήγησε στη φάση 1 της κλινικής δοκιμής, χρησιμοποιώντας την βακτηριοθεραπεία σε 54 συμμετέχοντες στη δοκιμή με έκζεμα. Τα 2/3 αυτών παρουσίασαν μεγάλη μείωση στους πληθυσμούς του S. aureus στο δέρμα τους και βελτίωση του εκζέματος.

«Η έρευνα αυτή αποτελεί μια μοναδική προσέγγιση στόχευσης του επιβλαβούς Staphylococcal aureus στο ατοπικό δέρμα με ωφέλιμα βακτήρια. Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει τους ασθενείς με έκζεμα να απαλλάξουν το δέρμα τους από τα βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή. Μελλοντικές μελέτες θα προσδιορίσουν αν αυτή η νέα κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μειώσει τη σοβαρότητα του εκζέματος και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών», αναφέρει με τη σειρά του ο επίσης συγγραφέας της μελέτης, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος, Δρ. Donald Leung.

«Από την έρευνά μας, καταλήξαμε ότι αυτή η λογική θεραπευτική προσέγγιση για την ατοπική δερματίτιδα φαίνεται ασφαλής για την θεραπεία του εκζέματος στους ανθρώπους. Επιπλέον, είναι και εύκολη, καθώς είναι απλώς μια κρέμα κι έτσι αποφεύγονται οι παρενέργειες των στεροειδών και άλλων φαρμάκων που στοχεύον το ανοσοποιητικό σύστημα», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Έκζεμα: Είναι πιο επικίνδυνο από όσο φανταζόμαστε για την υγεία

Κορωνοϊός: Νοσούν πιο βαριά οι αλλεργικοί; Έρευνα απαντά

Ατοπική δερματίτιδα: Μήπως να «κόβατε» το πολύ αλάτι;