Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Virology, δείχνει ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAID) μειώνουν την απόκριση των αντισωμάτων και τις αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις στη λοίμωξη από SARS-CoV-2 στα ποντίκια.

Η έρευνα αυτή είναι σημαντική, καθώς «τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι αναμφισβήτητα τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα», επισημαίνει ο επικεφαλής ερευνητής Craig B. Wilen, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

Εκτός από την λήψη των εν λόγω φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, πολλοί άνθρωποι τα λαμβάνουν για «πιο σύντομες χρονικές περιόδους, κατά τη διάρκεια λοιμώξεων και σοβαρής φλεγμονής, όπως αυτή που παρατηρείται στην COVID-19, αλλά και για τις παρενέργειες του εμβολιασμού, όπως ο πονόλαιμος, ο πυρετός και η γενικότερη αδιαθεσία. Η εργασία μας υποδεικνύει ότι η μελοξικάμη -που ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη-μειώνει την ανοσολογική απόκριση στη λοίμωξη SARS-CoV-2», συμπληρώνει ο ειδικός.

Η έρευνα υποδεικνύει, επίσης, ότι οι συνέπειες της λήψης μη φλεγμονοδών αντιστεροειδών φαρμάκων κατά τη διάρκεια μιας φυσικής λοίμωξης και του εμβολιασμού θα πρέπει να αξιολογηθούν στους ανθρώπους. «Τα δεδομένα αυτά πιθανότατα υπάρχουν, ειδικά στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων, επομένως θα πρέπει να αναμοχλευθούν για να δούμε αν τα φάρμακα αυτά παράγουν αποκρίσεις αντισωμάτων στους ανθρώπους» επισημαίνει ο Δρ. Wilen και συνεχίζει:

«Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών κατά τη διάρκεια της ασθένειας από COVID-19 μπορεί να είναι είτε επιβλαβής είτε ωφέλιμη, ανάλογα με τη στιγμή της χορήγησης. Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης, δεξαμεθαζόνη (που δεν ανήκει στην κατηγορία των NSAID), είναι επιζήμια για τους πάσχοντες από COVID-19 όταν λαμβάνεται κατά την έναρξη της λοίμωξης, αλλά ευεργετική όταν χορηγείται σε μεταγενέστερα στάδια της COVID-19», σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παρομοίως, η αντιφλεγμονώδης δραστηριότητα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια στα πρώτα στάδια της λοίμωξης από SARS-Cov-2, πράγμα που αλλάζει στη συνέχεια της λοίμωξης από COVID-19, ειδικά αν ο ασθενής υφίσταται έντονη φλεγμονή, γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκινών». Η κατάσταση αυτή είναι μια ανοσολογική απόκριση φλεγμονωδών ενώσεων που συμβαίνει συχνά στους ασθενείς με COVID-19 και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ, ακόμη και σε θάνατο.

Η μείωση στα αντισώματα εξουδετέρωσης που προκαλούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να αμβλύνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει την ασθένεια κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της λοίμωξης. Θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει το μέγεθος ή/και τη διάρκεια της προστασίας είτε από φυσική λοίμωξη είτε από εμβολιασμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δρ. Wilen και η ομάδα του ανέμεναν να δουν ελάχιστη ή καμία επίδραση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών στην ιογενή λοίμωξη, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε τελικά αληθές. Επιπλέον, πίστευαν ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν θα επηρέαζαν σημαντικά την απόκριση των αντισωμάτων στη φυσική λοίμωξη. «Πράγματι, στην αρχή δεν εξετάσαμε προσεκτικά την απόκριση των αντισωμάτων, επειδή δεν πιστεύαμε ότι θα τροποποιούταν από τα φάρμακα. Η εκτίμησή μας αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Το φθηνό φάρμακο που μειώνει έως και τρεις φορές τον κίνδυνο θανάτου

Κορωνοϊός: Οι παράγοντες που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού – Μπορείτε να τους ελέγξετε!

Κορωνοϊός: Πότε ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών