Ερευνητές από την κορυφαία Κλινική Mayo αποκάλυψαν τον σημαίνοντα ρόλο του φύλου και της ηλικίας στα περιστατικά εμφραγμάτων, από τις μεθόδους που θα επιλεγούν για την αντιμετώπισή του έως τη βαρύτητα των επιπλοκών μετά τη νοσηλεία.

Για τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Mayo Clinic Proceedings, οι ερευνητές αξιοποίησαν περισσότερες από 6,7 εκατομμύρια καταχωρίσεις εμφραγμάτων από το Εθνική Μητρώο Εσωτερικών Ασθενών, τα οποία διέκριναν κατά φύλο και έπειτα σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες: κάτω των 45, 45-64, 65-84 και άνω των 64 ετών.

Επιπλέον, υπήρξε κατηγοριοποίηση σύμφωνα με τον τύπου εμφράγματος, σε περιπτώσεις οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMI) και της συχνότερης μορφή εμφράγματος NSTEMI (χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος), με πλήρη ή μερική απόφραξη της αρτηρίας αντίστοιχα.

Σε επίπεδο ιατρικού ιστορικού:

  • οι περιπτώσεις οξέος εμφράγματος ήταν λιγότερες για τις γυναίκες σε κάθε ηλικιακή ομάδα ενώ για τους άνω των 84 ετών, η ποσοτική υπεροχή των γυναικών μεταφράστηκε σε περισσότερα εμφράγματα
  • το ιατρικό ιστορικό των γυναικών πολλαπλασίαζε τον κίνδυνο NSTEMI και STEMI εμφράγματος συγκριτικά με τους άνδρες, με περισσότερες περιπτώσεις υπέρτασης, διαβήτη, αναιμίας, κολπικής μαρμαρυγής, χρόνιας πνευμονικής νόσου και προγενέστερου εγκεφαλικού επεισοδίου
  • οι γυναίκες σημείωσαν λιγότερες πιθανότητες προγενέστερου εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφύτευσης απινιδωτή, προηγούμενης επαναγγείωσης ή καρδιογενούς σοκ (καταπληξίας).

Σε επίπεδο περίθαλψης:

  • στις περιπτώσεις NSTEMI εμφράγματος, οι γυναίκες κάθε ηλικίας είχαν λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να υποβληθούν σε στεφανιαία αγγειογραφία, αγγειοπλαστική με μπαλόνι, αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass) ή να λάβουν μηχανική υποστήριξη κυκλοφορικού συστήματος
  • στις περιπτώσεις STEMI, οι γυναίκες κάθε ηλικίας υποβάλλονταν σπανιότερα σε στεφανιαία αγγειογραφία ή πρωτογενή αγγειοπλαστική, καθώς λάμβαναν σπανιότερα και μηχανική υποστήριξη του κυκλοφορικού συστήματος.

Σε επίπεδο νοσηλείας:

  • οι νεότερες γυναίκες σημείωσαν τα χειρότερα αποτελέσματα, με μεγαλύτερη θνητότητα για τις περιπτώσεις NSTEMI στην ομάδα κάτω των 65 ετών και στις κάτω των 85 ετών για τις περιπτώσεις STEMI. Σε κάθε περίπτωση, η θνητότητα ήταν υψηλότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες
  • και για τους δύο τύπους εμφράγματος, οι νεότερες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αγγειακές επιπλοκές και σοβαρές αιμορραγίες, όχι όμως και στις περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου και οξείας νεφρικής βλάβης.

Σύμφωνα με τον Mohamad Adnan Alkhouli, M.D., επεμβατικό καρδιολόγο στην Κλινική Mayo και συγγραφέα της μελέτης, οι νεότερες γυναίκες, διατρέχοντας αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών, θα πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο περαιτέρω έρευνας για τη διαμόρφωση στρατηγικών που θα μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο .

Διαβάστε ακόμη

Καρδιακή Προσβολή: Όταν «χτυπά» οι άντρες λαμβάνουν καλύτερη φροντίδα από τις γυναίκες

Έμφραγμα: Γιατί οι νέες γυναίκες κινδυνεύουν να πεθάνουν στο νοσοκομείο

‘Εμφραγμα: Πόσο διαφέρουν τα συμπτώματα για τις γυναίκες