Μία νέα αμερικανική μελέτη σχετικά με τον τοκετό στο νερό, η οποία δημοσιεύθηκε στο Obstetrics and Gynecology, υποστηρίζει ότι αυτή η μέθοδος τοκετού που περιλαμβάνει την εμβάπτιση του σώματος της μητέρας στο νερό σε νοσοκομειακό περιβάλλον δεν επιφέρει υψηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή του νεογνού σε μονάδες εντατικής ή ειδικής φροντίδας από τις παραδοσιακές μεθόδους τοκετού.

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει εδώ και αρκετά χρόνια στο συμπέρασμα ότι η εμβάπτιση της μητέρας σε νερό κατά το πρώτο στάδιο του τοκετού (διαστολή και συσπάσεις) είναι ασφαλής για τις γυναίκες σε ολοκληρωμένη χωρίς επιπλοκές κύηση. Πράγματι, η εμβάπτιση σε νερό κατά τη διάρκεια του τοκετού προσφέρει οφέλη όπως η ανακούφιση από τον πόνο, η μειωμένη ανάγκη αναισθησίας, ο μικρότερης διάρκειας τοκετός και η αυξημένη ικανοποίηση της γυναίκας.

Ωστόσο, η έλλειψη μεθοδολογικά ορθής έρευνας σχετικά με τα αποτελέσματα μητέρας και νεογνού στην περίπτωση των τοκετών σε νερό, που εντόπισε το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), δημιούργησε την ανάγκη της εν λόγω μελέτης με στόχο τον προσδιορισμό των κινδύνων και των οφελών της εμβύθισης σε νερό κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού, δηλαδή στην ενεργό φάση του τοκετού.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι το σύστημα που εφαρμόζεται προσφέρει τη δυνατότητα τοκετού σε νερό σε ένα πλαίσιο ισχυρού κλινικού προγράμματος που διασφαλίζει την ασφάλεια. Ως επαγγελματίες του συστήματος υγείας, θέλουμε να προσφέρουμε στις γυναίκες όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές ώστε να τις βοηθήσουμε να διαχειριστούν καλύτερα τον πόνο του τοκετού. Η βασική μας προτεραιότητα είναι πάντα η ασφάλεια της μητέρας και των νεογέννητων, επομένως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι βασίζουμε τις πρακτικές μας στα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία», αναφέρει η Δρ. Lisa Saul, ειδικός μητρικής-εμβρυϊκής ιατρικής, πρόεδρος της υπηρεσίας Allina Health’s Mother Baby και συγγραφέας της μελέτης.

Για να αντιμετωπίσει, λοιπόν, αυτή την έλλειψη ποιοτικών ερευνών στα αποτελέσματα του τοκετού σε νερό κατά το δεύτερο στάδιο, η υπηρεσία Allina Health διεξήγαγε μια εκτενή μελέτη με δεδομένα 583 γεννήσεων από οκτώ νοσοκομεία και μια αντίστοιχη ομάδα σύγκρισης 583 γεννήσεων από γυναίκες που πληρούσαν τα κριτήρια για τοκετό σε νερό αλλά δεν υποβλήθηκαν στην εν λόγω διαδικασία.

Όπως αναδεικνύουν τα αποτελέσματα, η αναλογία των τοκετών που εξελίχθηκαν σε εισαγωγή των νεογνών σε μονάδες εντατικής ή ειδικής φροντίδας ήταν σημαντικά χαμηλότερη για τις γυναίκες με εμβύθιση στο δεύτερο στάδιο (2,9%) από εκείνες της ομάδας ελέγχου (8,3%), ενώ δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη διαφορά στην περίπτωση εμβάπτισης στο πρώτο στάδιο. Στα δευτερεύοντα αποτελέσματα των νεογνών που εξετάστηκαν (π.χ. αναπνευστική δυσχέρεια, αναιμία, σηψαιμία, ασφυξία ή θάνατος) δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην ομάδα εμβάπτισης σε νερού και τους αντίστοιχους τοκετούς της ομάδας ελέγχου.

Ένα πιθανό όφελος που εντόπισε η μελέτη για τις γυναίκες ήταν η μειωμένη πιθανότητα ρήξεων κατά τη διάρκεια του τοκετού, με τις επιτόκους στην ομάδα εμβάπτισης δεύτερου σταδίου να έχουν τις μισές πιθανότητες να υποβληθούν σε περινεοτομή σε σχέση με την ομάδα σύγκρισης. Το στοιχείο αυτό, πάντως, δεν διέφερε για τις γυναίκες με εμβάπτιση μόνο στο πρώτο στάδιο.

«Οι γυναίκες νιώθουν συχνά ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που τους δίνεται για τοκετό στο νερό. Πολλές εκπλήσσονται από την έλλειψη πίεσης στο πυελικό έδαφος και από την ευκολότερη έξοδο του εμβρύου. Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι ο τοκετός στο νερό, όταν πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός ισχυρού κλινικού πρωτοκόλλου, είναι τουλάχιστον όσο ασφαλής όσο και οι παραδοσιακές μέθοδοι τοκετού», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης

Κύηση και Τοκετός: Πώς καλύπτει τα έξοδα η ασφάλιση υγείας

Εγκυμοσύνη: Πόση καφεΐνη επιτρέπεται να πίνει η μαμά;

Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποιες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες