Οι πιθανότητες που έχει ένα παχύσαρκο άτομο να αναπτύξει σοβαρής μορφής COVID-19 είναι υψηλές ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα και την παρουσία υποκείμενων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και παθήσεις της καρδιάς ή των πνευμόνων, σύμφωνα με μελέτη Βραζιλιάνων ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο Obesity Research & Clinical Practice.

Η συστηματική επανεξέταση και μετα-ανάλυση σχετικών δεδομένων της επιστημονικής βιβλιογραφίας επικεντρώθηκε σε εννέα κλινικές μελέτες, στην οποία αναφέρεται εν συνόλω η εξέλιξη 6.577 ασθενών με COVID-19 σε πέντε χώρες. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί μεμονωμένα παράγοντα που ευνοεί την ταχεία εξέλιξη σοβαρής ασθένειας που απαιτεί νοσηλεία σε ΜΕΘ και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου.

«Πολλοί είναι οι παράγοντες που συνεισφέρουν στην εξέλιξη της ασθένειας του παχύσαρκου οργανισμού σε σοβαρή κατάσταση. Ένας από αυτούς είναι η περιορισμένη ικανότητά του να παράγει ιντερφερόνες (κατηγορία πρωτεϊνών που εκκρίνονται από τα κύτταρα άμυνας του οργανισμού και είναι απαραίτητες για την αναστολή της αντιγραφής του ιού) και αντισώματα. Επιπλέον, ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως αποθήκη για τον ιό, διατηρώντας τον στον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», εξηγεί η Silvia Sales-Peres, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

Αυτό το δυνητικά μεγαλύτερο ιικό φορτίο, αναφέρει η ειδικός, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η χρόνια ήπια φλεγμονή που συχνά παρατηρείται στην παχυσαρκία, και προκαλείται από υπερβολική επέκταση των λιποκυττάρων, καθιστά την καταιγίδα φλεγμονωδών ωκυτοκινών που προκαλείται από το SARS-CoV-2 ακόμη πιο επιζήμια για τους πνεύμονες.

«Οι παχύσαρκοι ασθενείς συνήθως παρουσιάζουν εξασθενημένη πνευμονική λειτουργία, καθώς ο λιπώδης ιστός της κοιλιακής χώρας πιέζει τη διάφραγμα και αποτρέπει τη φυσιολογική κίνησή του. Συμπερασματικά, είναι πολλοί οι συνυπάρχοντες παράγοντες που δημιουργούν την προδιάθεση για εξάρτηση από μηχανική αναπνευστική υποστήριξη και άλλες μορφές εντατικής φροντίδας στην περίπτωση που οι ασθενείς αυτοί νοσήσουν από COVID-19. Ενδεικτικό είναι πως, στις μελέτες που αναλύσαμε, το 9,4% των παχύσαρκων ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ κατέληξε», αναφέρει η Δρ. Sales-Peres.

Κλίμακα κινδύνου
«Όταν ένα άτομο φτάνει έναν ορισμένο αριθμό στην κλίμακα του Δείκτη Μάζας Σώματος, ο υψηλότερος βαθμός ευαλωτότητας στον νέο κορωνοϊό δεν είναι τυχαίος, καθώς η εξασθενημένη παραγωγή αντισωμάτων και η χρόνια φλεγμονή ευνοούν την εξέλιξη της COVID-19 στους παχύσαρκους ασθενείς. Η ανάλυσή μας έδειξε, ακόμη, ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με την παχυσαρκία είναι ακόμα μεγαλύτερος για τους καπνιστές ή για πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι πνευμονικές παθήσεις», καταλήγει η ειδικός.

Μελέτες σαν αυτή είναι σημαντικές τόσο για την επαγρύπνηση των ασθενών όσον αφορά στην ανάγκη προστασίας του εαυτού τους έναντι του ιού όσο και για τη βοήθεια των υπηρεσιών υγείας στην προετοιμασία μπροστά σε ενδεχόμενες ανάγκες νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Πέντε «υπερόπλα» για δυνατό ανοσοποιητικό εν μέσω πανδημίας

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για γάντια, αντισηπτικά και ανοσία της αγέλης – Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν

Κορωνοϊός: Ποιοι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι και κινδυνεύουν περισσότερο