Εξασφαλίζεται η ανοσία από τον νέο κορωνοϊό άπαξ και νοσήσουμε; Και αν ναι, πόσο διαρκεί;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επαναμόλυνσης για τουλάχιστον τρεις μήνες από την προσβολή από τον ιό, ακόμη και για άτομα που νόσησαν ήπια από COVID-19. Σε αυτό κατέληξαν ερευνητές από τη Νέα Υόρκη, μελετώντας τον χρόνο που παρέμεναν στον οργανισμό τα αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 σε σχεδόν 20.000 ασθενείς, σύμφωνα με στοιχεία από το δίκτυο Mount Sinai Health System.

Έκτοτε, τα περιστατικά επαναμόλυνσης έχουν υπάρξει σπάνια. Το πιο γνωστό παράδειγμα αφορά έναν 33χρονο από το Χονγκ Κονγκ που νόσησε ελαφρά από COVID-19 και μετά από 4,5 μήνες προσβλήθηκε ξανά, παραμένοντας ωστόσο τη φορά αυτή ασυμπτωματικός. Η επαναμόλυνση διαπιστώθηκε σε έλεγχο σε αεροδρόμιο, και οι ερευνητές που μελέτησαν την περίπτωση ανέφεραν διαφορετικά στελέχη του ιού κατόπιν των γενετικών δοκιμών.

Πράγματι, το ανοσοποιητικό σύστημα του άνδρα ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε. Πολύ λίγες ασθένειες καταλείπουν ισόβια ανοσία, εξήγησαν οι ερευνητές.

Τα αντισώματα αποτελούν ένα μόνο κομμάτι της άμυνας του σώματος και εξαλείφονται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως, τα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης μπορούν να εντοπίσουν μικρόβια που είχαν προηγουμένως αντιμετωπίσει, ώστε να τα καταπολεμήσουν ταχύτερα όταν χρειαστεί. Σε αυτό οφείλονται και οι λιγότερο σοβαρές επαναλοιμώξεις.

Οι επιστήμονες μελετούν πώς τα άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος λειτουργούν με τον κορωνοϊό.

Δεν είναι γνωστό εάν άνθρωποι που μολύνθηκαν ξανά, αλλά παραμένουν ασυμπτωματικοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό. Αυτός είναι ο λόγος που οι υγειονομικές αρχές δίνουν την οδηγία στα άτομα που έχουν αναρρώσει από COVID-19 να φορούν μάσκα, να διατηρούν τις αποστάσεις και να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Θάλαμο που «σκοτώνει» τον ιό σε 40 δευτερόλεπτα δοκιμάζουν στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ

Τεστ σε χάμστερ στο Χονγκ Κονγκ απέδειξαν ότι η μάσκα κάνει δουλειά

Κορωνοϊός: Έρευνα αποκαλύπτει πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τη λοίμωξη