Να διακόψουν το κάπνισμα ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου καλούν οι επιστήμονες τους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή, μέσα από έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή -την πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού– έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ κίνδυνος θανάτου είναι αυξημένος κατά δύο φορές για τις γυναίκες και κατά 1,5 φορά για τους άνδρες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής και επακόλουθου εγκεφαλικού επεισοδίου και παρόλο που πολλά από τα περιστατικά αυτά προλαμβάνονται μέσω των αντιπηκτικών φαρμάκων, τα δεδομένα σχετικά με τις συνέπειες της διακοπής του καπνίσματος μετά τη διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής παραμένουν περιορισμένα.

Σε αυτή τη μελέτη, λοιπόν, εξετάστηκε ο συσχετισμός ανάμεσα στη διακοπή του καπνίσματος λίγο μετά τη διάγνωση για κολπική μαρμαρυγή και στους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βάσεις δεδομένων από την Κορέα, όπου και εντόπισαν 523.174 ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής μεταξύ 2010-2016.

Από την ανάλυση εξαιρέθηκαν ασθενείς με προηγούμενα περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου και συμπεριλήφθηκαν όσοι είχαν πραγματοποιήσει check up εντός δύο ετών πριν τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής και δεύτερο check up δύο χρόνια μετά. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν μετά το δεύτερο check up έως και το τέλος του 2017 για τυχόν εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο.

Η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 61 έτη και το 62% αποτελούνταν από άνδρες. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το αν κάπνιζαν πριν και μετά τη διάγνωση κολπικής μαρμαρυγής σε αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ (51,2%), σε πρώην καπνιστές που είχαν διακόψει το κάπνισμα πριν τη διάγνωση (27,3%), σε αυτούς που διέκοψαν μετά τη διάγνωση (6,9%), σε αυτούς που συνέχιζαν να καπνίζουν πριν και μετά τη διάγνωση (14,6%) και στους νέους καπνιστές, οι οποίοι ξεκίνησαν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση.

Όπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα, συγκριτικά με τους ανθρώπους που συνέχιζαν να καπνίζουν πριν και μετά τη διάγνωση, η τρίτη κατηγορία ασθενών είχε 30% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά 15% μειωμένες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, μετά την προσαρμογή της ανάλυσης σε παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτούς τους συσχετισμούς, όπως η ηλικία, το φύλο, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος και η φυσική δραστηριότητα.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτοί που διέκοψαν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο από όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ, με τους κινδύνους για εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο από οποιαδήποτε αιτία να αυξάνονται κατά 19% και 46% αντίστοιχα. Ωστόσο αυτοί οι συσχετισμοί παρατηρήθηκαν με συνέπεια μόνο στους άνδρες. Οι νέοι και οι σταθερούς καπνιστές διέτρεχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, με τους νέους καπνιστές να έχουν κατά 84% αυξημένες πιθανότητες και τους σταθερούς καπνιστές κατά 66%.

«Το κάπνισμα προκαλεί θρόμβους που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, γι’αυτό ίσως και η διακοπή του μειώνει τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο που παραμένει μετά τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να οφείλεται στη ζημιά που έχει ήδη γίνει στις αρτηρίες», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. So-Ryoung Lee από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ στην Κορέα.

Η ειδικός επισημαίνει πως τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος ήταν λιγότερο προφανή σε ανθρώπους που κάπνιζαν πολύ πριν τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής, «πράγμα που μπορεί να σχετίζεται με μακροχρόνια βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, φαινόμενο που αυξάνει την ευαλωτότητα στο εγκεφαλικό επεισόδιο».

Διαβάστε επίσης

Κολπική Μαρμαρυγή: O καφές κάνει ή δεν κάνει την καρδιά να «φτερουγίζει»;

Τα λαχανικά που κρατούν μακριά έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Κάπνισμα: Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες να εκδηλώσουν καρκίνο