Παρόλο που οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν τον υγιεινό τρόπο ζωής, με ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, ως μέσο για να δείχνουμε και να φαινόμαστε νεότεροι, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις του προσώπου προσφέρουν, επίσης, πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη διαδικασία επιβράδυνσης της γήρανσης.

Ασκήσεις προσώπου: Μια πηγή νεότητας για το πρόσωπο
Η λογική πίσω από τη μελέτη βασίζεται στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος της γήρανσης του προσώπου οφείλεται στην συρρίκνωση του λιπώδους και συνδετικού ιστού, γεγονός που οδηγεί σε χαλάρωση και δημιουργία πολλών ρυτίδων. Εάν, όμως, μπορούμε να σηκώσουμε βάρη στο γυμναστήριο και να δυναμώσουμε τους δικεφάλους μας, γιατί να μη μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τους μύες του προσώπου, για να αποκτήσουμε μια πιο νεανική όψη;

Η έννοια της άσκησης του προσώπου δεν είναι καινούργια. Αυτό που η έρευνα του JAMA Dermatology έκανε, όμως, ήταν να εξετάσει αυτό το ζήτημα από μια αυστηρότερη επιστημονική οπτική. Στη μελέτη, η οποία ήταν η πρώτη του είδους της, έλαβαν μέρος 27 γυναίκες ηλικίας 40 έως 65 ετών, κάνοντας ασκήσεις 30 λεπτών καθημερινά για οκτώ εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε δεύτερη ημέρα για συνολικά 20 εβδομάδες.

Δερματολόγοι που δεν γνώριζαν τους συμμετέχοντες και κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες τους πριν και μετά την άσκηση, παρατήρησαν βελτίωση στο γέμισμα που παρουσίαζαν τα μάγουλα, εκτιμώντας την ηλικία των συμμετεχόντων στα 51 χρόνια κατά την έναρξη του προγράμματος και στα 48 στο τέλος της μελέτης των 20 εβδομάδων. Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν βελτίωση στην κατάσταση του προσώπου τους στο τέλος της μελέτης.

Ενώ, όμως, αυτά τα αποτελέσματα φαίνονται συναρπαστικά, η μελέτη έχει κάποιους προφανείς περιορισμούς. Από τους 27 εγγεγραμμένους ασθενείς, 11 αποχώρησαν πριν ολοκληρώσουν τη μελέτη, με αποτέλεσμα το συνολικό μέγεθός της να περιορίζει επίσης τη γενίκευση σε μεγαλύτερο πληθυσμό. Επιπλέον, δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου, δηλαδή μια ομάδα συμμετεχόντων που δεν έκαναν ασκήσεις προσώπου, στοιχείο που θα μπορούσε να συντελέσει στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ότι αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν τυχαία.

Είναι επίσης δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη διάρκεια αυτών των αποτελεσμάτων. Το πιθανότερο είναι ότι αυτές οι ασκήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα, αλλά δεν είναι σαφές ούτε για πόσο καιρό, ούτε το πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι ασκήσεις, αλλά ούτε και ποιες από αυτές είναι πιο αποτελεσματικές. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Το αντιηλιακό είναι η σίγουρη και δοκιμασμένη λύση
Για όσους εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι, αλλά επιθυμούν να δοκιμάσουν κάτι περισσότερο απτό για να διατηρήσουν τη νεανικότητά τους, υπάρχει μια απλή πρόταση: το αντιηλιακό. Είναι τεράστιος ο όγκος των ερευνών που αποδεικνύουν το ρόλο που διαδραματίζει ο ήλιο στην πρόωρη γήρανση του δέρματος, επομένως ο πιο άμεσος τρόπος για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις επιζήμιες αυτές επιδράσεις, είναι να χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα αντιηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας για το πρόσωπό σας.

Όσον αφορά τις ασκήσεις του προσώπου, πάντως, το συμπέρασμα δεν έχει εξαχθεί ακόμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αντίθετα με τα καλλυντικά και τα διάφορα άλλα προϊόντα για τη διατήρηση της νεότητας που απαιτούν χρήματα και χρόνο, οι ασκήσεις προσώπου είναι δωρεάν και ασφαλείς. Γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσετε ασκήσεις προσώπου εάν έχετε τον χρόνο; Εάν δεν σας κάνουν να φαίνεστε νεότεροι, τουλάχιστον, θα σας κάνουν να χαμογελάσετε.