Αν αναζητάτε φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την απώθηση των κουνουπιών, πιθανώς λιγότερο τοξικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, τα παρακάτω προϊόντα μπορούν να συντελέσουν επιτυχώς στην προστασία σας από τα ενοχλητικά τσιμπήματα.

1. Σιτρονέλλα

Η σιτρονέλλα, το περιώνυμο εντομοαπωθητικό, έχει αποδειχθεί σε αντίστοιχες δόσεις εξίσου αποτελεσματική με το DEET, το πλέον κοινό δραστικό συστατικό στα εντομοαπωθητικά σκευάσματα. Ωστόσο, το έλαιο σιτρονέλλας εξατμίζεται γρήγορα, πράγμα που περιορίζει το χρόνο δράσης του. Επίσης, υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

Σχετική έρευνα έχει δείξει ότι η τοπική εφαρμογή ελαίου από 100% σιτρονέλλα, μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία έναντι τριών τύπων κουνουπιών για έως και 120 λεπτά σε εργαστηριακό περιβάλλον.

2. Ευκάλυπτος κιτρώδης

Το αιθέριο έλαιο του κιτρώδους ευκαλύπτου (Eucalyptus citriodora)  περιέχει 85% κιτρονελλάλη και  κιτρονελλόλη, δημοφιλή προϊόντα στις βιομηχανίες καθαρισμού και καλλυντικών λόγω της αρώματος φρεσκάδας.

Τα ευρήματα τόσο των επιτόπιων όσο και των εργαστηριακών μελετών έχουν δείξει ότι το έλαιο του κιτρώδους ευκαλύπτου  μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από πολλά είδη κουνουπιών που μεταδίδουν ελονοσία καθώς και από τα κουνούπια κίτρινου πυρετού.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι ένας τύπος εντομοαπωθητικού με περιεκτικότητα 32% σε λάδι κιτρώδους ευκαλύπτου παρείχε τουλάχιστον 95% προστασία από τα κουνούπια για 3 ώρες. Ωστόσο, έχει μικρότερο χρόνο δράσης από προϊόντα με DEET καθώς εξατμίζεται πιο γρήγορα.

3. Γαρύφαλλο

Σε μια μελέτη του 2013, εθελοντές εφάρμοσαν τοπικά στο δέρμα τους ένα σκεύασμα από αιθέριο έλαιο γαρυφάλλου με βάση το ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας (τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να έρχονται σε απευθείας επαφή με το δέρμα γι’ αυτό και αναμειγνύονται σε έλαιο βάσης). Το μείγμα φάνηκε αποτελεσματικό κατά των κουνουπιών του κίτρινου πυρετού για έως και 96 λεπτά.

4. Μέντα

Οι συγγραφείς μιας επισκόπησης του 2011 κατέληξαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις αιθέριου ελαίου μέντας είναι αποτελεσματικές, δεν μπόρεσαν όμως να εντοπίσουν κάποια μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ελαίου σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Μια έρευνα του 2011 διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο μέντας ήταν αποτελεσματικό ενάντια στις προνύμφες των κουνουπιών και παρείχε 100% προστασία από τα τσιμπήματα από ενήλικων κουνουπιών κίτρινου πυρετού για έως και 150 λεπτά.

5. Λεμονόχορτο

Το λεμονόχορτο, ένα βότανο με ελαφριά γεύση εσπεριδοειδών και που χρησιμοποιείται ευρέως ως αφέψημα και σε πολλές ασιατικές κουζίνες, αποδείχτηκε αποτελεσματικό έως και 98,8% έναντι των κουνουπιών, ενώ άλλες έρευνες έδειξαν ότι η τοπική εφαρμογή αιθέριου ελαίου λεμονόχορτου παρείχε προστασία 74-95% για 2,5 ώρες έναντι δύο τύπων κουνουπιών κατά τη διάρκεια μιας μελέτης πεδίου.

6. Βασιλικός

Πέρα από συστατικό μαγειρικής, η αποτελεσματικότητα του βασιλικού έχει αναδειχθεί από διάφορες μελέτες: επιτόπιες μελέτες στην Κένυα διαπίστωσαν ότι μια γλάστρα με βασιλικό εξασφάλιζε σχεδόν 40% προστασία έναντι ενός τύπου κουνουπιού που μπορεί να μεταδώσει ελονοσία, ενώ μια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το τοπική επάλειψη με έλαιο βασιλικού παρείχε έως και 100% προστασία για περισσότερο από 6 ώρες έναντι των κουνουπιών του κίτρινου πυρετού.

7. Θυμάρι

Το θυμάρι μπορεί να δράσει ως αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό για μικρά μόνο χρονικά διαστήματα. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι τοπική εφαρμογή σκευασμάτων με το έλαιο θυμαριού μπορεί να εξασφαλίσει προστασία 89,0-97,3% από τα κουνούπια για έως και 82 λεπτά.

Η καύση φύλλων θυμαριού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώθηση κουνουπιών, παρέχοντας προστασία έως και 85% για 90 λεπτά το περισσότερο.