Η τηλεόραση μας κάνει παρέα, ενίοτε ξεκουράζει και ηρεμεί, όμως οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη εν γένει έχουν συσχετιστεί με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και μία νέα ερευνητική μελέτη από τη Γλασκόβη ήλθε τώρα να καθορίσει το ενδεικνυόμενο χρονικό όριο παρακολούθησης ώστε να κρατήσουμε αυτούς τους κινδύνους μακριά.

Ο περιορισμός παρακολούθησης τηλεόρασης σε δύο ώρες την ημέρα ή λιγότερο θα μπορούσε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης που «ακολούθησε» περίπου 500.000 ανθρώπους ηλικίας 37 έως 73 ετών για περίοδο 12 ετών μεταξύ 2006 και 2018.

Οι ερευνητές καλούν τους ενήλικες να ελαχιστοποιήσουν την έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι εάν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν περιορίσει τον τηλεοπτικό χρόνο σε δύο ώρες ημερησίως πιθανώς το 5,62% όλων των θανάτων που καταγράφηκαν στο διάστημα της έρευνας, και πιο συγκεκριμένα το 7,97% των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί ή να καθυστερήσουν.

Δεν ήταν μόνο η παραδοσιακή τηλεοπτική οθόνη που συμπεριελήφθη στη μελέτη, αλλά και η παρακολούθηση βίντεο σε κινητό τηλέφωνο.

Ο Δρ Hamish Foster του Ινστιτούτου Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, επισήμανε πως η έρευνα υποστηρίζει τις τρέχουσες ενδείξεις ότι η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης -και η καθιστική καθιστική ζωή γενικότερα- μπορούν να επιδεινώσουν την υγεία.

Ο ίδιος σε κάθε περίπτωση επισήμανε πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να μπορέσουν να γίνουν ακόμη πιο εξειδικευμένες εισηγήσεις για τον κατάλληλο χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης αφού θα έχουν αποσαφηνιστεί όλοι οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου. Επί του τελευταίου τόνισε πως τα ανθυγιεινά σνακ και η χαμηλή κοινωνικο-οικονομική κατάσταση συνδέονται τόσο με το χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, όσο και με την κακή υγεία.

Διαβάστε ακόμη

Δέκα τρόποι που θα «ξεκολλήσουν» το παιδί από την οθόνη

Επικίνδυνες και τοξικές για την υγεία μας οι οθόνες προειδοποιούν οι επιστήμονες – Δείτε γιατί