Τα γονίδια και η καρδιαγγειακή υγεία συνεισφέρουν καθένα με τον τρόπο του στον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο να αναπτύξει άνοια, σύμφωνα με την αναφορά των ερευνητών Sudha Seshadri και Claudia Satizabal από το Πανεπιστήμιο του Τέξας που δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.211 συμμετέχοντες, όσοι εκ των οποίων είχαν βαθμολογία υψηλού γενετικού κινδύνου βάσει κοινών γενετικών μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένου ενός αλληλόμορφου γονιδίου που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Ε (APOE) ε4, παρουσίσαν 2,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από τα άτομα που είχαν βαθμολογία χαμηλού κινδύνου και δεν είχαν το αλληλόμορφο γονίδιο APOE ε4.

Η καλή καρδιαγγειακή υγεία, όπως ορίζεται από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, σχετίστηκε με 0,45 φορές χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με την κακή καρδιαγγειακή υγεία.

«Η σύνδεση ανάμεσα στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου γίνεται όλο και πιο σαφής με κάθε νέο εύρημα. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα στείλουν ένα μήνυμα στο κόσμο, αυτό της άσκησης, της μείωσης του στρες και της υγιεινής διατροφής. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας, ανεξάρτητα από τους γενετικούς παράγοντες», επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια και καθηγήτρια νευρολογίας, Δρ. Seshadri.

«Επιβάλλεται να ξεκινήσουμε σήμερα. Από τα ευρήματά μας φαίνεται ότι η καλή καρδιαγγειακή υγεία μετριάζει τον κίνδυνο άνοιας σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο», προσθέτει καταληκτικά η Δρ. Satizabal.

Διαβάστε επίσης

Ένα βήμα πιο κοντά στο τεστ αίματος που θα διαγιγνώσκει την άνοια

Άνοια: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αυξάνουν τον κίνδυνο

Αυτή η μορφή άνοιας αναστρέφεται πλήρως – Ενημερωθείτε