Το γλαύκωμα αποτελεί μια συχνή πάθηση των οφθαλμών που προκαλείται από βλάβη στο οπτικό νεύρο που συνδέει τον οφθαλμό με τον εγκέφαλο. Το κατεστραμμένο νεύρο εμποδίζει τους ασθενείς να διακρίνουν την αντίθεση λευκού/μαύρου που δημιουργεί το φως, και συνεπώς τα αντικείμενα όταν αυτή η αντίθεση είναι ισχνή. Η εξέλιξή της πάθησης είναι αργή και πολυετής, επηρεάζοντας αρχικά την περιφερειακή όραση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Πρόσφατη μελέτη κατέδειξε το λόγο που η διάγνωση της νόσου σε ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο είναι δύσκολη: παρά τη σημαντικά μειωμένη όραση, μπορούν να διακρίνουν την αντίθεση στα αντικείμενα όσο και οι υγιείς άνθρωποι, με αποτέλεσμα να μην απευθύνονται στον οφθαλμίατρο παρά όταν η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, ο εγκέφαλος υποκαθιστά το οπτικό νεύρο, αντισταθμίζοντας τη ζημία που προκαλεί το γλαύκωμα στην όραση.

Κατά τη μελέτη, σε 20 ασθενείς με διεγνωσμένο γλαύκωμα σε αρχικό ή ελαφρώς προχωρημένο στάδιο, αφού καταγράφηκαν οι περιοχές μειωμένης περιφερικής όρασης, ζητήθηκε να δώσουν απαντήσεις σχετικά με εικόνες που προβάλλονταν σε μια οθόνη. Οι ερευνητές υπολόγισαν η κεντρική εικόνα να εμφανίζεται στις περιοχές μειωμένης όρασης εξίσου φωτεινή ή αμυδρή. Για να διασφαλιστεί ότι κάθε ασθενής κοιτούσε στη σωστή θέση πριν εμφανιστεί η κεντρική εικόνα, έγινε χρήση τεχνολογίας καταγραφής οφθαλμικών κινήσεων. Στην ίδια διαδικασία υποβλήθηκε και μια ομάδα υγιών ατόμων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς είδαν την εικόνα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως με τους υγιείς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εγκέφαλος των ασθενών με γλαύκωμα αντισταθμίζει τη βλάβη στο οπτικό νεύρο.

Ο Δρ Jonathan Denniss, ειδικευμένος οπτομέτρης και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ και επικεφαλής της μελέτης, με αφορμή τα πρόσφατα ευρήματα, επεσήμανε την ανάγκη τακτικού ελέγχου της υγείας των ματιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάντα μου προξενούσε εντύπωση πως ο κόσμος έχει κάνει ρουτίνα την επίσκεψη στον οδοντίατρο, αλλά αμελεί τον έλεγχο της υγείας των ματιών του ως κάτι ασήμαντο. Η έρευνα δείχνει πως πρέπει όλοι να υιοθετήσουν τον συχνό έλεγχο της όρασής τους».