Ομάδα ερευνητών από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Γερμανία αξιολόγησαν ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για τον ρόλο του ψευδαργύρου στην πρόληψη και θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων και της πνευμονίας, με προεκτάσεις και στις επιπλοκές που προκαλεί ο SARS-CoV-2 στην υγεία του ανθρώπου.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του αναπαραγωγικού, του πεπτικού και του νευρικού συστήματος, αλλά και του ανοσοποιητικού. Ειδικά σε ότι αφορά το τελευταίο ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τον πολλαπλασιασμό και την ωρίμανση των λευκών αιμοσφαιρίων (ορισμένα εξ αυτών μπορούν και «τρώνε» μικροοργανισμούς, ενώ άλλα παράγουν αντισώματα). Επίσης εμπλέκεται στη ρύθμιση της φλεγμονής. Άρα σε φυσιολογικά επίπεδα ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την αντίσταση του οργανισμού σε φλεγμονώδεις και λοιμώδεις ασθένειες.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο International Journal of Molecular Medicine, η ομάδα των ειδικών με τη συμμετοχή των κ.κ. Δημητρίου Πετράκη, Δημητρίου Σπαντίδου και Αριστείδη Τσατσάκη από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης εστίασαν στο πρόβλημα της ανεπάρκειας ψευδαργύρου που αφορά περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες μελέτες για τη χρήση σκευασμάτων που περιείχαν ψευδάργυρο με στόχο την αύξηση της ανοσίας και την πρόληψη των ιογενών λοιμώξεων, περιλαμβανομένης της νόσου COVID-19. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ο ψευδάργυρος μπορεί να επιβραδύνει τη δουλειά της πολυμεράσης RNA (ένα ένζυμο που συνθέτει μόρια ιικού RNA) των κορωνοϊών και καταστέλλει την εξάπλωσή τους στο σώμα. Μια από τις ουσίες που διεγείρει την κυτταρική απορρόφηση του ψευδαργύρου, η χλωροκίνη, έχει ήδη χορηγηθεί σε ασθενείς με SARS-CoV-2.

Παρατηρήσεις από την ανάπτυξη άλλων ιών, όπως οι ρινοϊοί, δείχνουν ότι μια αύξηση των επιπέδων του ψευδαργύρου στα κύτταρα καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό (αναπαραγωγή) του ιού και διεγείρει την παραγωγή α-ιντερφερόνης, η οποία έχει αντι-ιική δραστηριότητα.

Επιπροσθέτως, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου θεωρείται ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωσης πνευμονίας αυξάνοντας την επιρρέπεια σε μολυσματικούς παράγοντες και τη διάρκεια της νόσησης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φάρμακα που περιέχουν ψευδάργυρο συντελούν στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων και στη μείωση της συχνότητας της πνευμονίας.

Ο ψευδάργυρος επίσης έχει ρόλο στην ρύθμιση της φλεγμονής. Διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ιόντα ψευδαργύρου έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μειώνοντας την βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων σε περιβάλλον πνευμονίας. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης το σώμα να προστατευθεί από βακτήρια. Και η βακτηριακή πνευμονία συχνά συνυπάρχει στους ασθενείς με δευτεροπαθείς ιογενείς λοιμώξεις.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επίδραση του ψευδαργύρου στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και την ανάγκη μηχανικού αερισμού σε ασθενείς με νόσο COVID-19. Επομένως και η παρούσα έρευνα δείχνει ότι η επάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα αναπνευστικών λοιμώξεων, πνευμονίας και επιπλοκών. Ενώ εμμέσως φαίνεται ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός και έναντι του νέου κορωνοϊού, χωρίς όμως οι ερευνητές να είναι ακόμα έτοιμη να προβούν σε σχετικές συστάσεις.