Η πανδημία του νέου κορωνοϊού κατέστησε αναγκαία και αναγκαστική την υγιεινή των χεριών, με τους λοιμοξιωλόγους ανά τον κόσμο να επισημαίνουν την παραπάνω πρακτική ως το νούμερο ένα μέτρο αποφυγής μόλυνσης από τον ιό.

Νέα έρευνα δείχνει πως η καθαριότητα των άνω άκρων δεν μας προφυλάσσει μόνο από επιβλαβή μικρόβια αλλά και από τις… τηλεοράσεις μας. Και σίγουρα δεν εννοούμε την προστασία της όρασής μας.

Οι τηλεοράσεις αποτελούνται από υλικά εμπλουτισμένα με χημικά που αποτρέπουν την ανάφλεξη τους και μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, τους γνωστούς επιβραδυντές φλόγας. Τα χημικά αυτά, τα οποία στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί ως επιβλαβή για την πνευματική υγεία των παιδιών, μπορεί να βρίσκονται στα χέρια ή στα κινητά μας τηλέφωνα, ισχυρίζεται μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology Letters.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιβραδυντές φλόγας, ουσίες αλογονωμένες με βρώμιο όπως οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDEs), μπορούν να απελευθερωθούν και να «ταξιδεύουν» στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, στα χέρια και τελικώς σε κινητά τηλέφωνα και άλλες χειροκίνητες ηλεκτρονικές συσκευές. Καθώς οι παραπάνω τοξικές χημικές ουσίες μεταδίδονται όπως οι ιοί μετά την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες, η συν-συγγραφέας της μελέτης Miriam Diamond, καθηγήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο κατέληξε πως «πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και καλά».

Εντύπωση προκάλεσε στους ερευνητές η διαπίστωση πως η συγκέντρωση όλων σχεδόν των αλογονωμένων και οργανοφωσφορικών επιβραδυντών φλόγας καθώς και των φθαλικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές, ήταν υψηλότερη στις επιφάνειες των κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών χειρός όπως τα tablets, παρά σε συσκευές όπως οι επιτραπέζιοι υπολογιστές. Η εύρεση των απαγορευμένων από καιρό πολυβρωμιωμένων διφαινυλαιθέρων σε κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς, οδήγησε στο συμπέρασμα πως η μεταφορά έγινε μέσω των χεριών.

Η ένοχη τηλεόραση και η υγιεινή των χεριών

Ο λόγος που στο στόχαστρο μπαίνουν οι τηλεοράσεις, εκκινεί από τη δεκαετία του 1970, οπότε και εμφανίστηκαν οι τηλεοράσεις με σωλήνα καθοδικών ακτίνων. Η λειτουργία της οθόνης που γινόταν με τη θέρμανση του σωλήνα, έτσι ώστε η τηλεόραση να προβάλλει άμεσα μια εικόνα όταν ενεργοποιείται, είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση αρκετών πυρκαγιών. Ως λύση στο πρόβλημα ήρθε η υψηλή συγκέντρωση επιβραδυντών φλόγας στο εξωτερικό περίβλημα των τηλεοράσεων.

Ωστόσο, ακόμη και στις εξελιγμένες τηλεοράσεις, με τις οποίες ο κίνδυνος ανάφλεξης μειώθηκε σημαντικά, η χρήση των χημικών ενώσεων εξακολούθησε αμείωτη, ίση περίπου με το ένα τέταρτο του βάρους του πλαστικού περιβλήματος, παρατείνοντας στο σήμερα έναν κίνδυνο που θα έπρεπε να έχει περιοριστεί.

Τα ευρήματα της μελέτης κατέδειξαν ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να περιορίσει την έκθεσή μας σε στις επιβλαβείς χημικές ενώσεις που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και επικάθονται στις επιφάνειες.