Μια ευρεία αντίληψη θέλει τα τυχερά παιχνίδια τύπου ξυστό (scratch) και δελτία κληρώσεων ή λαχεία τύπου lotto ασφαλέστερα σε σύγκριση με σκληροπυρηνικά παιχνίδια όπως τα φρουτάκια ή τα χαρτιά σχετικά με τον εθισμό. Η αλήθεια μάλλον απέχει…

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας, έδειξε πως άνθρωποι που παίζουν συστηματικά τα «αθώα» τυχερά παιχνίδια, καταλήγουν να βιώνουν πολύ συχνά οικονομικές δυσκολίες, ψυχολογικά προβλήματα και θέματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Addictive Behaviors, χαρακτηρίζουν τα παιχνίδια τύπου ξυστό ιδιαιτέρως επικίνδυνα, καθώς έχουν αποδειχθεί ελκυστικά σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον τζόγο.

Αρχικά 2.112 Αυστραλοί ερωτήθηκαν για τη σχέση τους με τα τυχερά παιχνίδια, μέχρι η μελέτη να επικεντρωθεί τελικώς σε 540 Αυστραλούς που η δραστηριότητά τους αναφορικά με τον τζόγο περιοριζόταν στα τυχερά παιχνίδια τύπου ξυστό και λόττο. Σχεδόν το ένα τρίτο του δείγματος ανέφερε προβλήματα που σχετίζονται με τον εθισμό στον τζόγο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Leon Booth από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Curtin, τέτοια παιχνίδια και ειδικά τα τύπου ξυστό, οφείλουν τη δημοτικότητά τους στους συστηματικούς παίκτες τυχερών παιγνίων σε βασικά τους χαρακτηριστικά, όπως η άμεση ενημέρωση του χρήστη αν κέρδισε και η αίσθηση πως κάθε φορά που παίζει πλησιάζει περισσότερο τη νίκη.

Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση προβλημάτων σχετιζόμενων με τον τζόγο αποδείχτηκαν οι νέοι ενήλικες και οι άνδρες,

Από τη μεριά του, ο συν-συγγραφέας της μελέτης και Διακεκριμένος Καθηγητής Δρ. Simone Pettigrew, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Curtin και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας George, τόνισε πως τα αποτελέσματα της μελέτης επεσήμαναν την ανάγκη για πιο οργανωμένη και ευρύτερη ενημέρωση του κοινού ώστε να καταστεί πλήρως κατανοητό πως η ενασχόληση με αυτά τα παιχνίδια επισύρει κινδύνους που σχετίζονται με τον εθισμό στον τζόγο και, οπωσδήποτε, είναι ακατάλληλα για δώρα σε παιδιά και νέους. Στο πλαίσιο αυτό, συνέστησε πως δημόσιες πολιτικές για την ενημέρωση των πολιτών κρίνονται αναγκαίες.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς σας γυμνάζουν τα… ζόμπι και ο τζόγος

Τζόγος: Γιατί κάποιοι τα παίζουν όλα για όλα;