Τη στιγμή που οι περισσότεροι φορείς δημόσιας υγείας συνιστούν τη διατήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων ανάμεσα στους ανθρώπους για την προστασία από τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, μια νέα επανεξέταση 172 μελετών από 16 χώρες συμπέρανε ότι ακόμα και το ένα μέτρο μπορεί, επίσης, να μας προστατεύει ως ένα βαθμό.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο The Lancet, ενώ οι μάσκες προσώπου και τα προστατευτικά ματιών μπορεί να προσφέρουν επιπλέον επίπεδα προστασίας, οι προφυλάξεις αυτές δεν είναι 100% ασφαλείς.

Παρόλα αυτά, η καναδική μελέτη βρήκε ότι οι μάσκες προσώπου, τα προστατευτικά ματιών και η διατήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους παρέχει τις περισσότερες πιθανότητες αποφυγής της μόλυνσης.

«Τα ευρήματά μας είναι τα πρώτα που συνθέτουν μια άμεση πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο COVID-19 και τους ιούς SARS και MERS, και παρέχουν τα καλύτερα μέχρι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στοιχεία για τη βέλτιστη χρήση αυτών των κοινών και απλών παρεμβάσεων που συμβάλλουν στην επιπεδοποίηση της καμπύλης και επικαιροποιούν τις προσπάθειες της κοινότητας για απόκριση στην πανδημία», αναφέρει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ. Holger Schünemann και προσθέτει:

«Οι κυβερνήσεις και οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματά μας για να δώσουν σαφείς συμβουλές για τη ρύθμιση της κοινότητας και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με αυτά τα μέτρα προστασίας με στόχο τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης».

Ο Δρ. Schünemann και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η διατήρηση απόστασης ενός μέτρου από τους άλλους συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, συγκριτικά με απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Ενδεικτικά, στην πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος περιοριζόταν στο 3% έναντι του 13% που αφορά σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου.

Όσον αφορά στις μάσκες προσώπου, οι μάσκες τύπου N95 είναι πιθανό να παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από μόλυνση από την COVID-19 για τους επαγγελματίες υγείας σε σχέση με τις απλές χειρουργικές μάσκες. Στην περίπτωση των απλών πολιτών, οι μάσκες προσώπου σχετίστηκαν και εδώ με την προστασία, ακόμα και σε μη νοσοκομειακά περιβάλλοντα.

«Με προϊόντα όπως οι μάσκες N95, οι χειρουργικές μάσκες και τα προστατευτικά ματιών σε περιορισμένα αποθέματα, τα οποία έχουν ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στην πρώτη γραμμή φροντίδας ασθενών με COVID-19, η αύξηση και ο επαναπροσδιορισμός της κατασκευαστικής δυνατότητας αποτελεί επείγουσα ανάγκη προκειμένου να ξεπεραστεί η παγκόσμια ανεπάρκεια», επισημαίνει ο επίσης συγγραφέας, Δρ. Derek Chu, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster και συνεχίζει:

«Πιστεύουμε επίσης ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε οι μάσκες προσώπου να είναι ευρέως διαθέσιμες στους απλούς πολίτες. Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η χρήση μάσκας δεν αποτελεί εναλλακτική της κοινωνικής απόστασης, των προστατευτικών ματιών ή βασικών μέτρων όπως η υγιεινή των χεριών, αλλά θα πρέπει να προστεθεί σαν επιπλέον μέτρο προστασίας».

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Μάσκες: Πότε πρέπει να τις φορούν όσοι ζουν σε πολυκατοικίες

Κορωνοϊός – Έρευνα: Ποια είναι τα μέτρα που πραγματικά αποδίδουν

Βίντεο δείχνει πόσο μακριά «ταξιδεύουν» τα σταγονίδια με το φτάρνισμα