Εάν μια γυαλιστερή φόρμα από πολυεστέρα σας προκαλεί εξανθήματα στους μηρούς όταν αθλείστε, δεν είστε οι μόνοι. Ο λόγος για τις δερματίτιδες που προκαλούνται από τα ρούχα.

Είναι μια μορφή δερματίτιδας εξ επαφής. Το δέρμα αντιδρά στις ίνες των υφασμάτων, στις βαφές, τις ρητίνες και τις άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή τους.

Οποιοδήποτε είδος ινών μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και αλλεργίες, αλλά είναι πιο πιθανό να πάθετε δερματίτιδα από συνθετικά υφάσματα όπως πολυεστέρας, νάιλον, σπαντέξ ή καουτσούκ. Καθώς δεν αναπνέουν όπως οι φυσικές ίνες (μαλλί, βαμβάκι, λινό) σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο και αυτό μπορεί να επιβαρύνει την περιοχή.

Συχνά το πρόβλημα είναι η βαφή ή άλλες χημικές ουσίες στα ρούχα. Οι ρητίνες φορμαλδεΰδης που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κάποιων ενδυμάτων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Μπορούν επίσης οι βαφές, οι κόλλες και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία δερμάτινων ειδών. Ακόμη και το κουμπί του τζιν μπορεί να σας προκαλέσει αλλεργία -ονομάζεται δερματίτιδα νικελίου. Επιπλέον, αν φοράτε γάντια από λάτεξ κατά την εργασία, μπορείτε επίσης να εκδηλώσετε αλλεργία αν είστε ευαίσθητοι σε αυτό το είδος.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Ερυθρότητα, φολιδωτό δέρμα στην περιοχή, έντονος κνησμός, φαγούρα, κάψιμο. Μερικές φορές αναδύονται μέσα σε λίγες ώρες αφότου φοράτε τα ρούχα σας ή μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για να εμφανιστούν. Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν στις πτυχές του δέρματός σας ή σε άλλες περιοχές που έρχονται σε επαφή με αυτά. Η βουβωνική χώρα, οι μασχάλες, το στήθος και το εσωτερικό των μπράτσων είναι συνηθισμένες περιοχές που εμφανίζονται κοκκινίλες και εξανθήματα.

Αθλητές που ιδρώνουν πολύ, παχύσαρκα άτομα που φοράνε στενά ρούχα, εργαζόμενοι σε δύσκολες συνθήκες από άποψη ζέστης (ψητοπωλεία) και άτομα με ατοπική δερματίτιδα, μια δερματική νόσο που προσβάλλει κυρίως παιδιά, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν δερματίτιδα λόγω των ρούχων.

Τρόποι αντιμετώπισης
Εάν γνωρίζετε ποιο ρούχο προκαλεί το εξάνθημά σας και σταματήσετε να το φοράτε, το εξάνθημα συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του και δεν χρειάζεστε φάρμακα.

Μία κρέμα με κορτιζόνη (ή εναλλακτικά μία κρέμα με βρώμη) μπορεί να σας ανακουφίσει άμεσα από τα συμπτώματα -σε συνεννόηση πάντα με τον δερματολόγο σας. Από εκεί και πέρα, προτιμήστε ρούχα από φυσικές ίνες ή καινοτόμα υλικά που έχουν αναπτυχθεί για αθλητές και για εντατικές δραστηριότητες. Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα, διότι περιέχουν λιγότερη βαφή και χημικά και αγοράστε ρούχα από ένα επώνυμο brand, που είναι σίγουρο ότι εφαρμόζει καλύτερες διαδικασίες παραγωγής σε σχέση με ένα no name.