Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Eating Disorders, είναι μια από τις πρώτες που εξετάζουν πώς η συμπεριφορά ενός συντρόφου μπορεί να συνδέεται με την πιθανότητα μια γυναίκα να βιώνει καταστάσεις, όπως η ενοχή για το φαγητό, η ανησυχία για το βάρος της, η κατανάλωση άφθονου φαγητού ή η αφαγία.

«Μιλάμε συχνά για την επιρροή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της οικογένειας και των φίλων στις διατροφικές διαταραχές, αλλά ξέρουμε ελάχιστα για να μπορέσουμε να καθορίσουμε πώς η επιρροή ενός συντρόφου μπορεί να συμβάλει στη διατροφική διαταραχή μιας γυναίκας», δήλωσε η Tracy Tylka, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Εκτός από τη σύνδεση μεταξύ της παρακολούθησης ερωτικών ταινιών από την πλευρά του συντρόφου και των συμπτωμάτων της διατροφικής διαταραχής στη γυναίκα, η έρευνα έδειξε επίσης υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων σε γυναίκες που δήλωσαν ότι αισθάνονται πίεση από τους συντρόφους τους για να είναι αδύνατες.

Οι 409 Αμερικανίδες που συμμετείχαν στη μελέτη απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που αποσκοπούσε στην ταυτοποίηση των συμπτωμάτων των διατροφικών διαταραχών και περιελάμβανε ερωτήσεις σχετικά με την πίεση που δέχονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνεργάτες, φίλους και οικογένεια για να χάσουν βάρος και να έχουν ένα αδύνατο σώμα. Επίσης, ρωτήθηκαν πόσες ώρες παρακολουθούσε ερωτικές ταινίες κάθε εβδομάδα ο σύντροφός τους, με τις απαντήσεις να κυμαίνονται από τις μηδέν έως τις οκτώ ώρες και πάνω και αν μπορούν να υπολογίσουν πόσο συχνά οι προηγούμενοι σύντροφοί τους παρακολουθούσαν ερωτικές ταινίες σε μια κλίμακα που κυμαινόταν από το «ποτέ» μέχρι το «σχεδόν πάντα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις και διαπίστωσαν σαφή συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων διατροφικής διαταραχής και της παρακολούθησης ερωτικών ταινιών από την πλευρά του συντρόφου όσο και της πίεσης σχετικά με το αδυνάτισμα, ακόμα κι όταν η ίδια η γυναίκα δεν επιθυμεί το «ιδανικό λεπτό σώμα» για τον εαυτό της.

«Η πιθανή σχέση μεταξύ της παρακολούθησης ερωτικών ταινιών από τον σύντροφο και των διατροφικών διαταραχών, θα μπορούσε να πιέσει τις γυναίκες να επιδιώκουν μη ρεαλιστικούς στόχους για το σώμα τους ή να μην αισθάνονται σέξι επειδή οι σύντροφοι τους περνούν χρόνο παρακολουθώντας ερωτικές ταινίες αντί να βρίσκονται μαζί τους», δήλωσε η Δρ. Tylka.

Η μελέτη είναι επίσης η πρώτη του είδους της που αποδίδει αυτές τις επιρροές από τον άνδρα συγκεκριμένα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις. Ειδικότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη.

«Η σχέση μεταξύ των ερωτικών ταινιών στους άντρες και της διατροφικής διαταραχής στις γυναίκες ήταν ισχυρότερη για αυτή την ηλικιακή ομάδα γυναικών από ό,τι για τις νεότερες που έχουν μελετηθεί στο παρελθόν. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες είχαν περισσότερες εμπειρίες σχέσεων και αυτές οι εμπειρίες έχουν διαμορφώσει τη σχέση τους με τα τρόφιμα και την αντίληψή τους για τους σώμα τους», δήλωσε η Δρ. Tylka.

Η μελέτη δεν εξέτασε πιθανές διαφορές μεταξύ των γυναικών που παρακολουθούν πορνό με τους συντρόφους τους και εκείνων των οποίων οι σύντροφοι βλέπουν μόνοι τους πορνό.

Η Δρ. Tylka τόνισε ότι πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες στον τομέα της επιρροής των ανδρών στις διατροφικές διαταραχές των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας. Η κατανόηση αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας της διατροφικής διαταραχής, είπε.