Το ρόφημα κακάο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό αναφορικά με την υγεία και βασικές λειτουργίες, από την ανακούφιση της κόπωσης που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση μέχρι την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας. Ωστόσο, αποδεικνύεται ένα ισχυρό παυσίπονο και για τoυς πόνους στα πόδια.

Σύμφωνα με μια μικρής έκτασης μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation Research, η κατανάλωση ζεστού κακάο συνδέθηκε με ανακούφιση του πόνου στα πόδια σε ηλικιωμένους ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ).

Η περιφερική αρτηριακή νόσος προκαλείται όταν η συσσώρευση λίπους εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στις περιφερειακές αρτηρίες, με συχνότερη εμφάνιση της πάθησης στα πόδια. Οι πόνοι για τους ασθενείς με την εν λόγω νόσο γίνονται εντονότεροι κατά το περπάτημα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έδωσαν σε 44 άτομα με ΠΑΝ ένα ειδικά σχεδιασμένο ρόφημα με κακάο τρεις φορές την ημέρα επί έξι μήνες. Στο τέλος του πειράματος, οι ασθενείς που κατανάλωναν το ειδικό ρόφημα μπόρεσαν να περπατήσουν μια απόσταση κατά 42,5 περίπου μέτρα μεγαλύτερη από εκείνους που κατανάλωναν την ίδια ποσότητα ενός άλλου ροφήματος χωρίς κακάο. Επιπλέον, η κατανάλωση κακάο βελτίωσε τη μυϊκή λειτουργία και τη ροή του αίματος στα πόδια.

Μολονότι τα δύο διαφορετικά ροφήματα είχαν σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες της μελέτης, την υπεροχή του ροφήματος με κακάο φαίνεται να εξασφάλισε ένα συστατικό που βρίσκεται στο τελευταίο, και το οποίο βοηθά τα μυϊκά κύτταρα να εκμεταλλευτούν το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά, εικάζουν οι ερευνητές.

 

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένο ουρικό οξύ: Τι επιτρέπεται να τρώμε και τι απαγορεύεται

Το αντικαρκινικό αντιοξειδωτικό που ρίχνει την πίεση και ρυθμίζει το σάκχαρο